Експертите са анализирали 40 000 мозъчни изследвания Консумацията на алкохол,

...
Експертите са анализирали 40 000 мозъчни изследвания Консумацията на алкохол,
Коментари Харесай

Алкохол, диабет и смог - основни рискови фактори за деменция

Експертите са анализирали 40 000 мозъчни проучвания
Консумацията на алкохол, смогът и диабетът са трите най-големи рискови фактора за развиване на деменция, оповестяват Юнайтед прес интеренешънъл и Българска телеграфна агенция, като цитира ново изследване на учени от Оксфордския университет.

Експертите са анализирали 40 000 мозъчни проучвания на хора на възраст сред 44 и 82 години, като данните са взети от английската Биобанка. Разгледани са били 161 рискови фактора, в това число кръвно налягане, тютюнопушене, приложимост на алкохол, диета и тегло. Разделени са били в 15 категории.

Три рискови фактора за развиване на деменция се открояват измежду всички останали: диагностициран диабет, честа консумация на алкохол и дишане на замърсен въздух, съдържащ относително високи концентрации на азотен оксид.

" Това, което прави изследването особено, е, че изследвахме приноса на всеки рисков фактор. Разгледахме всички тях дружно, с цел да оценим получената недъгавост на това съответно едва място в мозъка ", сподели в прессъобщение съавторът на изследването Андерсън Уинклер, професор в Тексаския университет, в долината Рио Гранде.

" Известно ни е, че в процеса на стареене избрани области на мозъка дегенерират по-рано, а с това ново проучване доказахме, че тези характерни места са най-уязвими от диабет, замърсяване на въздуха, обвързвано с трафика и алкохола, всред всички общи рискови фактори за деменция ", изясни Гуенел Дуо, водещ създател на проучването.

Дуо добави, че смогът " от ден на ден се трансформира в главен фактор " за деменцията и не може да се управлява от хората. За да се предотврати излагането на смог е значим изборът да се живее тук-там, където не е в огромно количество или въобще не съществува.

Честотата на използването на алкохол оказва огромно въздействие върху евентуалното влияние върху деменцията и тези, които по-често използват спиртни питиета са по-уязвими към болестта.

Диабет вид 2 е различен контролируем фактор, който съгласно учените може да бъде преодолян посредством смяна на диетата и физически извършения. Хората, които са генетично предразположени към заболяването на Паркинсон или Алцхаймер, сърдечносъдови болести или шизофрения, също са по-уязвими към деменция.

Изследователите предизвестяват, че изследването е с бдителен темперамент и демонстрира единствено връзка сред откритите рискови фактори и деменцията. Необходими са спомагателни проучвания, означават те.

Резултатите от проучването са оповестени в списание " Нейчър къмюникейшънс ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР