Експертите на Google откриха няколко уязвимости в браузъра Safari, предварително

...
Експертите на Google откриха няколко уязвимости в браузъра Safari, предварително
Коментари Харесай

Жесток проблем със сигурността на браузъра Safari

Експертите на Гугъл откриха няколко уязвимости в браузъра Safari, авансово конфигуриран на компютри, телефони и таблети на Apple. Както английският вестник Financial Times заяви, отчет за уязвимите места, които са били закрепени до момента, се приготвя за издание от екипа за развиване на облачни услуги на Гугъл.

Според обявата уязвимостите, от които киберпрестъпниците биха могли да се възползват, са открити в програмния код Интелигентно предотвратява на следене (ITP), система за селективно блокиране на следенето на потребителски привички в разнообразни уеб сайтове. Apple добави тази функционалност към своя браузър през 2017 година особено за отбрана на потребителските данни, след което сходни принадлежности се появиха в други браузъри, в това число Гугъл Chrome.

Както обаче в този момент настояват специалистите на Гугъл, уязвимостите в ITP разрешават на евентуалните атакуващи да получат достъп до информация за уеб страници, посещавани от консуматори и направени поръчки за търсене. Така, решавайки един проблем, нова функционалност сътвори друга.

От обявата на FT следва, че уязвимостите са зародили заради метода, по който ITP обезпечава предпазване на данни на устройствата на потребителите. Изданието оповестява, че Apple е получила информация за дефекти в работата на ITP и през декември е затворила малки врати за хакери, само че самата компания към момента не е удостоверила публично това.

Обменът на бисквитки сред уеб сайтове, който е стеснен от функционалността на ITP, дава опция да се сложи мощно ориентирана (поведенческа) реклама, ориентирана към ползите на съответен консуматор. Въпросът за поддържане на баланс сред поверителността на потребителите от една страна и ползите на притежателите на уеб сайтове, рекламодателите и фирмите, които печелят пари от реклама и рекламен разбор от друга, провокира разногласия сред Гугъл и разработчиците на други известни браузъри.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР