Експерти са против промени в Кодекса за застраховането, внесени от

...
Експерти са против промени в Кодекса за застраховането, внесени от
Коментари Харесай

Шофьорите си скубят косите. Експерти алармират: Цените на „Гражданската“ ще скочат до небесата ако…

Експерти са срещу промени в Кодекса за застраховането, импортирани от Министерския съвет. На конференция през днешния ден Стефан Софиянски – общоприет секретар на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, Нина Колчакова – общоприет секретар на Асоциацията на българските застрахователи, Димитър Димитров – ръководител на Камарата на автомобилните превозвачи в България, Борислав Богоев – ръководител на бюро „ Зелена карта “ и Владимир Тодоров – създател на Българската асоциация на потърпевшите при произшествия, обясниха, че препоръчаните промени заплашват финансовата непоклатимост на застрахователния пазар и могат да доведат до застрахователни измами.

„ Промените ще покачат цената на застраховка „ Гражданска отговорност “, счита Стефан Софиянски, а по думите на Нина Колчакова това е „ дискриминационна мярка “, предава БЛИЦ.

Предложеният законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането ще бъде прегледан на следващия ден в парламентарната комисия по икономическа политика и нововъведения.

Според специалистите цените на застраховката ще бъдат нараснали, с цел да могат застрахователите да компенсират това, че ще бъдат задължени да заплащат за недоказани вреди в чужбина.

Промените плануват Националното бюро да бъде задължено от Кодекса за застраховането автоматизирано да заплати дадени искания, макар неналичието на документи и доказателства за действителност на претендираната вреда и нейното възнаграждение от кореспондента на повреденото лице, обясниха специалистите и приканиха политиците да отхвърлят на следващия ден препоръчаните промени.

Законопроектът е импортиран от служебния министър на финансите Росица Велкова и е признат небрежно от Министерски съвет, счита Ирина Абаджиева – юрист на работодателски организации.

Ето какво още обявиха специалистите:

Българската страна е член на системата Зелена карта, която e основана с спогодба на Организация на обединените нации и е доразвита от моторните наставления на Европейски Съюз. Системата Зелена карта е основана с цел да улесни и подсигурява обезвредата на жертви и наранени лица от ПТП, породени от непознати МПС, както и да обслужи свободното придвижване на хора, артикули и транспортни средства в границите на страните, които са част от нея.

Тя е цялост от национални бюра, представляващи неправителствени организации, сплотяващи застрахователи, издали застраховка гражданска отговорност. Системата се управлява от частна неправителствена организация, така наречен Съвет на Бюрата. За задачата има основани Вътрешни правила, по които тя работи.

По силата на тези правила, всяка застрахователна компания в системата Зелена карта е длъжна да има компания (кореспондент), която да урежда вредите зародили във връзка на ПТП в друга страна, членка на Системата.

За да се изясни образно по какъв начин действа системата привеждаме следния образец: МПС с български регистрационен номер прави ПТП в чужбина и се декларира вреда, при която се претендира виновността на българския лидер и надлежно се ангажира гражданската му отговорност по зелена карта, издадена от български осигурител.

Предявява се искане за възнаграждение по тази отговорност към локалното национално бюро Зелена карта, което се обръща към кореспондента на застрахователната компания за остойностяване и споразумяване на вредата, в това число събирането на документи, доказващи истинността на събитието и размера на вредите.

Местното бюро по подаден сигнал за ПТП насочва настояването към кореспондента на застрахователя, издал зелената карта. Кореспондентът разполага с време от 2-4 месеца за събиране на документи, доказващи истинността на събитието и размера на компенсацията, които следва да показа на застрахователя, след което следва да заплати вредата на повреденото лице.

Много постоянно в този период кореспондентите не дават тези доказателства на застрахователя, а все пак претендират заплащането на вредата, като при положение, че застрахователят откаже имат право да изискат заплащане от локалното бюро.

Местното бюро на собствен ред претендира заплащането по вредата на националното бюро на застрахователя, издал зелената карта. Националното бюро изисква възобновяване на заплатените на повреденото лице суми от застрахователя, издал зелената карта и разполага с банкова гаранция, издадена от него за застраховане на това му обвързване.

За страдание обратно на задачите на по този начин основаната система на процедура са открити голям брой проблеми, които постановат спомагателни и специфични правила, които Съветът на бюрата вкарва още през 2020 г и които се ползват и към сегашния миг.

Като образец през 2018-2019 година Българското национално бюро Зелена карта (НББАЗ) е платило близо 11 милиона евро, без да получи нужните документи. По следствия на застрахователите са събрани стотици заявления от лица, чиито данни са употребявани за завеждане на вреди, без да са участници в ПТП и които не са получавали обезщетение от кореспондентите.

Установено е съществуване на систематични измами и надлежно са сезирани локалните задгранични прокуратури. Образувани са голям брой каузи за измами със зелена карта, в това число е сезирана и Европейската прокуратура за трансгранична машинация и пране на пари.

За попречване на измамите през 2020г. и с цел да не се изопачава концепцията на системата, Съветът на Бюрата добави вътрешните правила на системата като сътвори специфични, с които категорично изисква кореспондентите да показват банково извлечение за възнаграждение на вредата на повреденото лице.

Както бе упоменато нагоре, за улеснение на процесите по обезщетяване всички застрахователи у нас са дали банкова гаранция в интерес на българското национално бюро, като това е изискване за тяхното участие.

Именно с цел да се предотврати изопачаването и опорочаването на смисъла на зелена карта обновените специфични правила на Съвета на бюрата целят да се подсигурява, обезщетяването на потърпевшите лица както и следенето на пътят на парите, според условията на настоящото европейско законодателство.

Съветът на бюрата уреди категорично по кое време и по какъв начин може да се усвои банковата гаранция, като добави още три условия към представяните документи, за годност на претенцията а точно: 1. банково извлечение за заплащане на повреденото лице, като само годно и неоспоримо доказателство за възнаграждение на щетата; 2. всички претендирани компенсации, по които не са показани доказателствени документи, ще бъдат изключени от усвояването на гаранцията; 3. изключени са всички искания, по които има съответно заведени правосъдни производства.

Точно противоположното планува текстът на алинея 3 на член 506А от оферти законопроект, като предлагането е в прорез и с правилата на европейското право за проследимост и аргументираност на всички заплащания.

Както бе разказано нагоре, Кореспондентът има опция да си възвърне парите от локалното национално бюро, което на собствен ред ги претендира от българското национално бюро. Точно тук импортираното предложение на ЗИД на КЗ планува националното бюро да бъде задължено от самия КЗ и в несъгласие на Вътрешните правила на системата Зелена карта, автоматизирано да заплати въпросните искания, макар неналичието на документи и доказателства за действителност на претендираната вреда и нейното възнаграждение от кореспондента на повреденото лице.

Видно от гореизложеното, в границите на бърза законодателна процедура, без претекстове за наложителността й, без финансова аргументация и оценка на въздействието и в блестящо несъгласие с разпоредбите на самата система Зелена карта, се внася законопроект за допълнение на КЗ, с който се вкарва автоматизъм на възнаграждение на недоказани вреди, до репортери – частни лица, неподлежащи на финансов надзор.

С това на процедура се лишават от права българското национално бюро, българските застрахователи и се засягат три милиона български жители, ползватели на наложителната застраховка гражданска отговорност.

Възниква въпросът чий интерес в действителност стои зад по този начин препоръчаните небрежно текстове и бързата законодателна процедура, по която те са импортирани.

Очевидно смяната не пази ползите нито на Националното ни бюро Зелена карта, нито на българските застрахователи, които дават на над 3 000 000 български жители наложителната застраховка гражданска отговорност на съответни за опциите на българския консуматор цени.

Трябва да се има поради, че по този начин въведените нови правила, ще принудят българските застрахователи да завишат сензитивно цените на застраховката гражданска отговорност, с цел да компенсират, това,че ще бъдат задължени да заплащат за недоказани вреди в чужбина. Законопроектът на процедура планува парите да стигат до репортери, без следене на пътя им до повредените лица.

Законопроектът е стимулиран с осъществяване на условията за присъединение към еврозоната, известни като механизъм ERM II. Но в действителност въвежданата с по този начин препоръчаната законодателна смяна държавна насила за заплащане без право на митинг ще докара до безотговорно източване на застрахователните компании и до съществени разтърсвания в застрахователния и финансов бранш на страната ни, което е назад на уговорките ни в механизма ERM II.

Настояваме по този начин изложените доводи за неплатежоспособност на по този начин импортираната законодателна смяна да бъдат разисквани или да бъдат основани нови законови текстове, които да пазят българските жители и застрахователи, а не неразбираеми частно-правни ползи.

В умозаключение се обръщаме посредством вас, към цялото българско общество и всички политици на чиято национална отговорност разчитаме за отхвърлянето на по този начин импортираното от Министерски съвет по предложение на Министъра на финансите допълнение на КЗ.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР