Експерти призовават за законови промени, с които да се ограничи

...
Експерти призовават за законови промени, с които да се ограничи
Коментари Харесай

Експерти: 30 км/ч в райони с коли, велосипедисти и пешеходци

Експерти приканват за законови промени, с които да се ограничи скоростта до 30 км/ч в регионите със споделено придвижване на коли, велосипедисти и пешеходци в градовете.

Предложението идва по време Шестата седмица за сигурност по пътищата, оповестена от Организация на обединените нации под наслов „ Улици за живот “.

Инициативата цели да притегли вниманието на управляващите към намаляването на скоростта в подтекста на Десетилетието на деяние за пътна сигурност, споделя Етиен Крюг от Световната здравна организация.

„ След първото десетилетие на акцията видяхме сериозен спад на смъртността на пътя в някои страни - сред 20 и 50 %. Ключът към тези достижения беше политическата воля.  Така че при започване на това десетилетие сме уверени, че можем да реализираме заложените 50 % понижение на смъртността по света, като променим транспортната система от такава, основана на колите, на система, която е по-здравословна. Ходенето пешком, колоезденето и публичният превоз би трябвало да заемат повече място в транспортната система “.

За задачата би трябвало да се основат нискоскоростни улици в градовете с ограничаване от 30 км/ч, поучава Алина Бурлаку - основен транспортен специалист в Управлението на пътната сигурност към Световната банка.

„ Ако понижим скоростта единствено с 2%, бихме избавили над 100 000 живота, изгубени в произшествия всяка година. Представете си резултата, в случай че понижим скоростта с 10 % - ще спасим над половин милион животи “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР