Експерти от РИОСВ - Бургас и Община Бургас провериха два

...
Експерти от РИОСВ - Бургас и Община Бургас провериха два
Коментари Харесай

След дъжд качулка: Вижте мерките, предприети от РИОСВ за спасяване на защитените видове в санираните сгради!


Експерти от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас и Община Бургас ревизираха два жилищни блока в комплекс " Изгрев " в развой на саниране във връзка със сигнали за колонии от прилепи в тях. Проверени бяха бл. 67 и бл. 71 и бе открито, че част от постройките към този момент са санирани. На строителната компания беше обещано наставление преди осъществяване на строително-монтажни работи в отворите да се слагат тръби - за изселване на екземплярите, с най-малък интервал на инсталиране 3 дни. През последните седмици в РИОСВ-Бургас постъпиха сигнали от фондация " Дивите животни " за саниране на два жилищни блока в комплекс " Изгрев ", в които са следени колонии от прилепи.

Мерките, които Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас изпрати до кметовете, са:
Обследване на постройките на допустимо най-ранен стадий (например още на равнище енергийно обследване) за съществуване на предпазени типове от специалисти от научни институции или Неправителствени организации. Разписване и използване на съответни ограничения за безвредно извеждане на предпазените типове от убежищата им преди санирането (ако това е възможно), рекомендации по кое време и по какъв начин да се извърши санирането и оценка на нужните обезщетителни ограничения.

При опция вземане предвид на графика на дейностите и недопускане на ремонтни действия по време на зимуване на прилепите и/или размножителния интервал на наличните птици, защото тогава не е допустимо извеждането на индивидите, или пък това е обвързвано със загуба на тяхното потомство.

Прилагане на обезщетителни ограничения - слагане на къщички, гнездови кутии и други.

Решение за справяне с следената обстановка се чака да бъде взето на национално равнище, за което има образувана работна група към Министерство на регионалното развитие, в която вземат участие представители на научни институти към Българска академия на науките, Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Камара на строителите в България, Камара на инженерите в капиталовото планиране (КИИП) и Неправителствени организации, в това число и фондация " Дивите животни ". Работната група е ангажирана в опазването на предпазените типове (прилепи и някои типове птици), обитаващи здания. Целта е правене на методика с подобаващи ограничения за намаляване на вредите върху тези типове, ранно проучване на постройките и периоди за осъществяване на строителните работи по саниране на постройките, както и насоки за основаване на обезщетителни убежища за предпазени типове.
Пресцентър
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР