Експерти от Комитета за премахване на дискриминацията срещу жените на

...
Експерти от Комитета за премахване на дискриминацията срещу жените на
Коментари Харесай

Защитници на правата на жените благодарят на крал Мохамед VI

Експерти от Комитета за унищожаване на дискриминирането против дамите на Организация на обединените нации (CEDAW) благодариха на крал Мохамед VI за решителните дейности, които подхваща за възстановяване на правата на дамите.

Членовете на комитета, които участваха в Женева в проведено от гражданско съдружие събитие в границите на 50-а сесия на Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации и наблюдението на Мароко от CEDAW, поздравиха Кралството за целия прогрес, реализиран по въпросите на разширението на правата на дамите. Специално акцентиране се слага върху въвеждането на законна брачна възраст за попречване на браковете на малолетни девойки и отстояването на правилото на тъждество сред мъжете и дамите в фамилните връзки, както е заложено в Семейния кодекс.

Те също по този начин приветстват обстоятелството, че мароканската конституция от 2011 година не разрешава всички форми на дискриминация – наредба, която е заложена в няколко законодателни текста.

Експертите обмениха отзиви с членовете на мароканската делегация, които участваха във форума.

По този мотив Абделуахаб Гаин, президент на африканския клон на организацията Хюман Райтс Уоч, и проф. Шайбатах Мррабих Рабу, президент на „ Сахарски център за проучвания на развиването и правата на индивида “, обясниха на своите събеседници по какъв начин Мароко съблюдава отговорностите си по Международната спогодба за унищожаване на всички форми на дискриминация против дамите, към която кралството се причисли през юни 1993 година.

Те също по този начин изследваха ограниченията, подхванати от държавното управление за гарантиране на правата на дамите пред правосъдната система, политическото присъединяване на дамите, икономическата независимост и правото на претовареност, здравните грижи и общественото обезпечаване.

Двамата деятели, които способстват за напъните на гражданското общество за усилване на застъпничеството пред институциите на Организация на обединените нации за въпроса за териториалната целокупност на Кралството, припомниха, че са се свързали в Женева с няколко специалисти от Северна Африка и Близкия изток, в това число от Обединените арабски емирства и Кувейт, с цел да обсъдят способи за възстановяване на съдействието по въпроси, засягащи Северна Африка и Близкия изток.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР