Експерти от френския Национален център за научни изследвания обявиха, че

...
Експерти от френския Национален център за научни изследвания обявиха, че
Коментари Харесай

Мравките могат да надушват ракови клетки

Експерти от френския Национален център за научни проучвания оповестиха, че мравките могат да надушват ракови кафези в човешкото тяло. Според тях успеваемостта е доста висока, а нужните старания - минимални, оповестява CNET.

Учените са създали елементарен способ за образование на мравките, който лишава няколко минути. Те са научени да асоциират миризмата на раковите кафези с премия - в тази ситуация захарен разтвор.

Досега е известно, че кучетата могат да надушват ракови кафези. Обонянието на мравките също е доста развито, само че за разлика от кучетата, образованието им е много по-лесно и малко. Те доста по-бързо асоциират миризмата на раковите кафези и реагират на нея даже когато няма премия за тях.

Учените даже са съумели да обучат мравките да разпознават два разнообразни типа ракови кафези. Ефикасността на метода е доста огромна, като в този момент предстоят действителни клинични проби с хора. Тя ще покаже и действителни резултати и % на акуратност в разнообразни обстановки.

Според учените, първите изследвания демонстрират огромен капацитет на метода, защото мравките се учат доста бързо, за няколко минути и цялата процедура е по-лесна. Клиничните проби ще уточняват и по какъв начин тъкмо мравките да се употребяват за намиране на ракови кафези в тялото. Учените означават, че методът може да се употребява и за разкриване на други миризми, в това число болети, експлозиви или опиати.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР