Експертът по икономика от КТ Подкрепа Ваня Григорова защити пред

...
Експертът по икономика от КТ Подкрепа Ваня Григорова защити пред
Коментари Харесай

Скандал с цената на сиренето! Защитиха бившия шеф на Ел Би Булгарикум

Експертът по стопанска система от КТ " Подкрепа " Ваня Григорова отбрани пред бТВ някогашния шеф на „ Ел Би Булгарикум “ Николай Маринов, като уточни, че неговата заповед за понижение на цените е от 17 февруари, а той е освободен на 20 февруари вечерта.

„ Видях документите, които бяха показани на конференция. Категорично погрешно е, че той е издал тази заповед, откакто е схванал, че ще бъде освободен “, уточни тя и акцентира, че Николай Маринов през последния месец и половина е бил подложен на извънреден напън.
-->
„ От два месеца към този момент някогашният изпълнителен шеф на „ Ел Би Булгарикум “ изяснява какви са изискванията и за какво цените на продуктите в огромните вериги рефлектират даже във фирмения магазин. Най-вероятно има такова изискване – цената във фирмения магазин да бъде близка или равна на цените в огромните вериги “, разяснява Григорова.

„ Разликата в цените на сиренето и кашкавала във фирмените магазини и огромните вериги е сред 25% и 31%. Осъзнах, че огромна част от хората нямат достъп до фирмените магазини на държавната компания, тъй че сами да могат да създадат това съпоставяне. Поради което отидох и снимах, с цел да се видят какви са цените. Факторите са доста – нарастването на цените на ресурсите и горивата, които към този момент обективно водят до покачването на цените, другото е спекулата, която се показва в нелогично нарастване на цените от страна на комерсиалните вериги “, съобщи тя.

„ Необходима е мощна държавна компания, която в такива случаи да може да контролира пазара през по-ниски цени на личните си артикули. Под натиска на комерсиалните артикули и невидими за нас практики, които се постановат от страна на министър, шеф на ДКК и други маши се стига до това да се усили общото ниво на цените. Ако няма регулатор, който да обръща внимание на цените, ние няма по какъв начин да го разберем “, уточни Ваня Григорова.

„ Поисках оставката на служебния министър на стопанската система Никола Стоянов в персонално качество, само че считам, че огромните организации също би трябвало да се намесят. Ние преговаряме за 10% нарастване на приходите, а тези хора подвигат цените с 25%. Как да реализираме 30% нарастване, с цел да компенсираме цените “, попита още тя.

Ваня Григорова напомни, че още напролет на 2022 година е имало обещания за едноцифрена инфлация.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР