Екопътеката преминава през местностите Струилица, Калето и Лъката и затова

...
Екопътеката преминава през местностите Струилица, Калето и Лъката и затова
Коментари Харесай

Екопътека Струилица и приказното Самодивско пръскало

Екопътеката минава през местностите Струилица, Калето и Лъката и по тази причина в някои източници се загатва като пътека Струилица-Калето, Лъката. Намира се в покрайнините на Девин и по нея могат да се видят няколко високи водопада, всред които – Мечешки водопад и водопад Самодивско пръскало, а също и красивият каньон на река Девинска и останките от крепостта Калето, както и доста красиви панорамни гледки.

Как се стига: 

Пътеката стартира на към 3 км западно от центъра на Девин. Отправна точка е мостът над река Девинска пред постройката на общината. Ако пътувате от Кричим- това е основният път към Девин- в посока центъра на Девин, преди да мините по този мост, би трябвало да свиете по улицата вляво. Тя се споделя “Васил Левски ” и продължава по продължение на реката, като тя Ви остава отдясно. От там насетне карате все напряко, до момента в който стигнете Спа Комплекс “Струилица ”. Малко преди него ще намерите просторен паркинг, на който да оставите колата.

Особености на маршрута

Общата дължина на маршрута е към 4-5 км, което лишава 2-4 часа за обхождане според от темпото. Маршрутът може да се раздели на следните стадии:

  • стадий: паркинг – беседка, дълготрайност 15-20 мин.
  • стадий 2: беседка – водопад Самодивско пръскало и назад, 30 минути

Пътят към Самодивското пръскало е стеснен и хлъзгав, само че е безусловно безвреден. По него се върви още 15 минути след каменната къщурка, с цел да се стигне до бурните падащи води. Това е най-високият водопад в Родопите с обща височина 70 метра, като има три пада. От това място обаче, се виждат единствено два от тях. Легендата гласи, че самодивите, живеещи в крепостта Калето, излизали нощем и танцували във водите на водопада в тъмата.

  • стадий 3: беседка – Калето, 25 минути
  • стадий 4: Калето- Лъката,20 минути

От другата страна на реката е пътеката за местността Калето. След 20 минути вървене тя се разклонява леко, давайки опцията да се стигне до хребета, от който се вижда целия водопад. Гледката е освен внушителна, само че и разкрива трите пада на Самодивското пръскало. Щом се върнете на основната пътека към Калето след още 5 минути, ще бъдете там. Малко по-късно се намират и старинните остани на крепостта Калето.

  • стадий 5: Лъката – Мечешки водопад  и назад, 20 минути
  • стадий 6: Лъката – беседка, 40-50 минути
  • стадий 7: беседка – паркинг, 15-20 минути

От табелката за местността Калето се вижда, че по същия рид надолу се извива пътеката за местността Лъката. Спускането е към 800 метра и продължава близо 15-20 минути. Мястото е изпълнено с удивителни гледки и омайни хубости, а наоколо се намира и Мечешкия водопад. От местността до края/началото на пътеката разходката е доста приятна, защото минава през постоянни дървени мостчета над реката. Вървейки, умерено човек може да се наслаждения на каньона на река Девинска.

Навсякъде има табелки и маркировка по дърветата и камъните. Въпреки многото разклонения по пътеките, маршрутът е елементарен за ориентировка. От друга страна, всяко отклонение разкрива нови и спиращи дъха гледки, които си заслужават отклонението. Идеален метод едно семейство или група другари да прекарат един прелестен уикенд.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР