Еко активисти, предвождани не от кой да е, а от

...
Еко активисти, предвождани не от кой да е, а от
Коментари Харесай

Грета Тунберг измисли нов абсурден протест

Еко деятели, предвождани не от какъв да е, а от самата Грета Тунберг, към този момент не знаят какво тъкмо желаят. В следващата си изява през последните 9 дни, те стачкуват, с цел да бъдат отстранени вятърни турбини, генериращи електрическа енергия, които очевидно, съгласно тях, не са сложени на вярното място. По-рано през днешния ден те блокираха основния път към кралския замък, с което хипотетично считат, че „ казусът “ ще бъде решен, написа Флагман.

Причината за следващия протест е, че въпросните генератори, за които те толкоз доста крещяха в последното десетилетие, били сложени върху пасища на северни елени, които коренното население на Норвегия употребило.
-->
Демонстрантите упорстваха за дейности от страна на норвежкото държавно управление, откакто през 2021 година Върховният съд постанови решение в сходство с интернационалното право, че инсталирането на 151 вятърни турбини във Фозен, в централната част на страната, нарушава правата на саамите. Турбините обаче остават в употреба 17 месеца по-късно.

Протестиращите обявиха, че прекосяването към зелена сила не трябва да бъде в ущърб на правата на коренното население и блокираха достъпа до няколко министерства, предизвиквайки рецесия за левоцентристкото държавно управление на малцинството, отбелязва Ройтерс.

Вчера норвежкият кабинет се извини на саамите за турбините, които са част от най-големия вятърен парк в Европа. Човешките права на саамите са нарушени, призна държавното управление, само че в това време прикани за решение, позволяващо увеличение на производството на чиста електрическа енергия в парка, предава nova.bg.

" Хубаво е, че получихме опрощение, само че това единствено по себе си не дава на нашите животни пасища и ливади ", съобщи пред кореспонденти един от засегнатите пастири на северни елени, откакто се срещна през днешния ден с премиера Юнас Гар Стьоре.

Стотици стачкуващи се събраха пред кралския замък, до момента в който министрите бяха на седмичното си съвещание с крал Харалд Пети, а други хора стачкуваха пред Народното събрание и развяваха флагове на саамите. Някои от тях бяха облечени в обичайно облекло, което си бяха поставили наопаки в символ на митинг.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР