Екипът на проф. Иво Петров, началник на Клиника по ангиология

...
Екипът на проф. Иво Петров, началник на Клиника по ангиология
Коментари Харесай

Авангардна технология за лечение на плаки вече се прилага и у нас



Екипът на проф. Иво Петров, шеф на Клиника по ангиология и кардиология в Сърдечно-съдов център, ползва специфична инсталация при пациенти с тромбози. Това оповестяват от Центъра.

За първи път апаратурата е приложена при 72-годишна пациентка с доста дълго цялостно задръстване на към този момент вградени стентове в бедрената артерия. Жената е имала направени общо 9 интервенции за 5 години и с голям брой рискови фактори.  Процедурата е безкръвна и щадяща. След нея пациентката е в устойчиво положение без нужда от дълъг болничен престой.

При наново струпване на плака на към този момент третиран съд изисква да се употребяват нови технологии , които да лишават плаката. Рискът сърдечно-съдов случай при тези пациенти е доста огромен. Тази система усъвършенства освен незабавните, само че и дълготрайните резултати на лекуване “, изяснява проф. Иво Петров

Технологията е един от най-авангардите способи за лекуване на плаки и доста от дълго време се ползва в чужбина . За страдание в България постепенно навлиза заради липса на опит и финансиране от страната.

Методът е извънредно ефикасен при остри тромбози и рестенози във всички съдове. У нас годишно се вършат 4000 периферни интервенции, което значи, че от тях ще има към 800 - 1000 рестенози.

Плаките са главната причина за сърдечно-съдови произшествия , в това число инсулти, инфаркти и белодробен тромбемболизъм.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР