Екипът на мисията на Европа и Русия “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър

...
Екипът на мисията на Европа и Русия “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър
Коментари Харесай

Екипът на руско-европейската мисия ЕкзоМарс публикува нови снимки на Червената планета

Екипът на задачата на Европа и Русия “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ” разгласява нови фотоси на Червената планета.

На горепосоченото изображение се виждат дюните, намиращи се в района на марсианския Северен полюс. Както на Земята, по този начин и на Марс дюните имат разнообразни форми, които свидетелстват за посоките на ветровете. Продължителното проучване на дюните дава на учените информация освен за тяхната еволюция, само че също по този начин и за преноса на седиментите из цялата планета. През зимния сезон върху дюните се натрупва тъничък лед от въглероден диоксид. Когато времето още веднъж се затопли, т.е. напролет, този въгледвуокисен лед сублимира. Това значи, че той минава непосредствено от твърдо в газообразно положение, без да се трансформира първо в течност. Любопитното е, че процесът стартира от долната част на дюните и продължава нагоре, при което газът изтласква лежащия над него пясък. Явлението е отговорно за черните петна, които ясно се разграничават на изображението. 

Кратерът Ояма. Photo credits: ESA/Roscosmos/CaSSIS

На показаното нагоре изображение се вижда фрагмент от марсианския кратер Ояма. Светлите петна евентуално съставляват глинени минерали – по тази причина свидетелстват измерванията на по-старата европейска задача “Марс Експрес ” и на американската “Марс Риконисънс Орбитър ”. Изображението е забавно с това, че стените на дребния кратер, който се намира в горната част, притежават слоеста конструкция, което дава опция на откривателите да погледнат обратно във времето и да схванат каква е била еволюцията на планетата. Региони като този неведнъж се преглеждат като едни от най-желаните места за кацане. 

Фрагмент от кратера Гейл. Photo credits: ESA/Roscosmos/CaSSIS

Горепосоченото изображение демонстрира околност, която множеството от вас познават задоволително добре – това е кратерът Гейл на Марс. Местността е известна с това, че там работи американският марсоход “Кюриосити ”. Сега обаче наблюдавате дъното на кратера от орбита. Обърнете внимание на тези дебели седиментни пластове – те ни дават сведения за променилия се през дългите столетия климат на Червената планета. Ако желаеме да разберем повече неща за “топлата ” епоха на Марс, когато планетата е била подобаваща за живот, кратерът Гейл е идеалното място, откъдето да стартираме нашето търсене. Ето за какво “Кюриосити ” е пратен да разузнава точно там. 

Ярки и тъмни линии. Photo credits: ESA/Roscosmos/CaSSIS

Тази фотография е забавна със своите ярки и тъмни линии, намиращи се в античния район Locras Vallis. Учените към момента не са наясно по какъв начин тъкмо се са се формирали. Водещата доктрина е, че е протекъл някакъв развой на лавинообразуване. 

Запълнен кратер. Photo credits: ESA/Roscosmos/CaSSIS 

Кратерът, който се вижда на горната фотография, към момента си няма име. Въпреки това той силно вълнува учените – дъното му е запълнено с материал, който му придава “сбръчкан ” тип. Подобно събитие свидетелства, че в миналото тук е имало комплициран поток, формиран от скали, лед, скреж и почвени наноси. “Бръчките ” са се формирали в успоредни пластове, което е индикатор, че материалът се е наслоявал епизодично. 

Напомням на читателите, че автоматизираната междупланетна станция “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ” бе изведена в космоса през март 2016-та благодарение на съветска ракета “Протон-М ”. Станцията е построена от френско-италианската компания Thales Alenia Space, а приборите са разпределени поравно – два са европейски и два са съветски. Към съветския уред “Френд ” е прикачен и дребен български дозиметър – “Люлин-МО ”. 

Инфо: ЕКА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР