Екипът е постигнал 99,99% точност с едно-кубитов гейт и 99,9%

...
Екипът е постигнал 99,99% точност с едно-кубитов гейт и 99,9%
Коментари Харесай

Изследователи от MIT разработват схема за подобряване на квантовите изчисления

Екипът е постигнал 99,99% акуратност с едно-кубитов гейт и 99,9% акуратност с дву-кубитов

Емил Василев преди 8 секунди 0 Сподели

Най-четени

ТелефониДаниел Десподов - 8:54 | 25.09.2023

Apple предлага на потребителите да не употребяват USB Type-C кабелите на Android смарт телефоните за зареждането на iPhone 15

IT НовиниДаниел Маринов - 8:00 | 25.09.2023

Този трик с алуминиево фолио може да поправи слабия ви Wi-Fi

ХардуерСветослав Димитров - 16:38 | 25.09.2023

Ентусиасти хакнаха системата на Apple и в този момент компютрите Macbook могат да бъдат ремонтирани

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Изследователи от Масачузетския софтуерен институт (MIT) са създали нова скица, която може да прави квантови калкулации с доста висока степен на акуратност. Изследователите са употребявали нов вид свръхпроводящ кюбит, наименуван флуксониум.

Квантовите компютри се смятат за идната граница на изчислителната техника, защото могат да правят калкулации със скорост, която изпреварва с десетилетия употребяваните през днешния ден суперкомпютри. Обратната страна на такива високи скорости е, че те могат да натрупват неточности също толкоз бързо.

Дори дребна неточност може да се натрупа бързо и да докара до срив на системат. Ето за какво квантовите системи се нуждаят от също толкоз бърза система за поправяне на неточности, която да работи паралелно с изчисленията, с цел да подсигурява, че те са верни.

Използване на флуксониум за по-висока акуратност

В предходни разработки в региона на квантовите калкулации са употребявани трансмонни кюбити. Напоследък обаче флуксониевите кюбити получиха известност, защото имат по-дълго време на кохерентност спрямо трансмоните.

Кохерентността е времето, през което един кюбит може да разчита на логаритми, преди цялата информация да бъде изгубена. Флуксониевите кюбити показват времена на кохерентност над 1 милисекунда, само че те са 10 пъти по-дълги от тези на трансмоните. Колкото по-дълго един кюбит остава кохерентен, толкоз по-голяма е верността или точността на квантовата интервенция при гейтовете. Гейт е логическа интервенция, осъществявана благодарение на един или повече кюбита.

Могат да се употребяват и кодове за поправяне на неточности, с цел да се понижи броят на грешките. За да се приложат такива кодове обаче, интервенциите би трябвало да преминат „ предел на честност “, а подобряването на точността на интервенциите понижава режийните разноски за използване на такива кодове.

Как работи веригата?

Изследователският екип от Масачузетския софтуерен институт е употребявал два флуксониеви кюбита в двата края с пригодим трансмонен куплунг в своята скица. Тази флуксониум-трансмон-флуксониум (FTF) архитектура обезпечава по-силно свързване спрямо това, реализирано при потребление единствено на флуксониеви кюбити.

В своите опити откривателите демонстрираха 99,99% акуратност на изчисленията при потребление на едно-кубитов гейт и 99,9% акуратност при потребление на дву-кубитов. Тези точности са доста по-високи от прага за кодове за поправяне на неточности и могат да се употребяват в огромни системи.

Архитектурата FTF играе жизненоважна роля в тези резултати, защото свежда до най-малко нежеланите взаимоотношения във фонов режим по време на квантовото пресмятане. С повишаване на значимостта на връзките фоновият звук в системата става по-устойчив и се назовава от учените ZZ взаимоотношения. Архитектурата FTF оказва помощ за превъзмогването на този проблем.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР