Екип от германски и полски учени успяха да осъществят първия

...
Екип от германски и полски учени успяха да осъществят първия
Коментари Харесай

Вижте първото въобще видео на пространствено-времеви кристал

Екип от немски и полски учени съумяха да осъществят първия видео запис на пространствено-времеви кристал. Въпросната конструкция със стайна температура е с размери няколко микрометъра, а достижението на експертите съставлява крачка напред в намирането на приложение на тези любопитни обекти.

По формулировка кристалът е материал, чийто съставни детайли са подредени в характерна решетъчна конструкция. Времевият кристал на процедура е същият, само че подредбата не се вижда в пространството, а във времето. Структурата се трансформира и трепти, като от време на време се връща към съответна настройка.

Когато съчетаете тези два обекта дружно, получавате пространствено-времеви кристал. Обектът, употребен в изследването, е бил основан чрез примес от желязо и никел, сложена върху дребна антена, настроена да излъчва характерни радио-честоти.  

Този развой довежда до произвеждането на избрани възбудени положения в електроните на този материал. Те се държат като частици (въпреки че не са такива). Ето за какво учените ги назовават магнони (които са квази-частици). Във видеото по-долу можете да видите по какъв начин магноните в този материал от време на време излизат отвън рамките на своята класификация – и във времето, и в пространството. Досущ като характерен пространствено-времеви кристал.

„ Успяхме да покажем, че сходни пространствено-времеви кристали са надалеч по-здрави и широкоразпространени, в сравнение с се смяташе в началото – споделя съавторът на изследването Павел Гружечки от факултета по Физика към университета „ Адам Мицкевич “ в Познан. – Нашият кристал се кондензира при стайна температура и частиците могат да си взаимодействат с него – нещо, което не се случва при изолирана система. “

Най-интересното в тази ситуация е, че пространствено-времевият кристал на учените може да си взаимодейства с други магнони, вкарани в системата. Съвсем неотдавна учени съумяха да накарат два времеви кристала да си взаимодействат, само че това е първият път, в който виждаме взаимоотношението на квази-частици с пространствено-времеви кристал.

Като цяло кристалите намират необятно приложение в редица технологии. Ето за какво учените се пробват да схванат по какъв начин структурите вид времеви кристал биха могли да бъдат употребявани за основаването на нови информационни технологии и технологии за основаването на разнообразни изображения.

Изследването е оповестено в Physical Review Letters

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР