Екип от експерти на СЗО пристигна днес във Ухан с

...
Екип от експерти на СЗО пристигна днес във Ухан с
Коментари Харесай

Учените няма да бъдат пуснати в лабораторията в Ухан

Екип от специалисти на СЗО дойде през днешния ден във Ухан с политическа задача за следствие на произхода на ковид.

13-те учени, които ще бъдат сложени под карантина в продължение на две седмици, преди да стартират работата си, са били посрещнати от китайски чиновници в защитни костюми, откакто са пристигнали от Сингапур след отсрочване на пътуването.

На двама от екипа е било отказано влизане в Китай, откакто са имали позитивни проби за антитела от Covid-19 в Сингапур - макар обстоятелството, че целият екип имаше негативен тест, употребявайки златния стандарт PCR, написа Дейли мейл.

Пекин от дълго време се опълчва на натиска за цялостно следствие и акцентира, че вирусът може да не произлиза от Ухан, а екипът на СЗО е позволен след месеци договаряния с китайските управляващи.

Екипът ще проверява пазара за животни, където имаше клъстер на болестта, само че не се възнамерява да се реши дали вирусът е бил инцидентно пуснат от лаборатория в Ухан, както допускат Доналд Тръмп и други.

Китайските комунистически управници се похвалиха с триумфа си в битката с инфекциите и свеждането им до най-малко в рамките на страната, което я прави единствената страна от Организацията за икономическо сътрудничество и раз с стопански напредък през 2020 година

Съединени американски щати упрекнаха Китай, че крие първичното си огнище и разкритикуваха изискванията, при които китайските специалисти направиха първата фаза на проучването.

Говорител на китайското държавно управление съобщи тази седмица, че посетителите на СЗО ще „ обменят отзиви “ с китайски учени, само че не уточни дали ще им бъде разрешено да събират доказателства.

Първоначално учените бяха на мнение, че вирусът е тръгнал от пазар за продажба на екзотични животни във Ухан, предизвиквайки зараза, която се е развила по света, разрушила е международната стопанска система и е умъртвила близо два милиона души.

Но специалистите в този момент считат, че пазарът не е произходът на заболяването, а по-скоро мястото, където е почнало разпространяването му.

Предполага се, че вирусът в началото е пристигнал от прилепи, само че не е ясно кое е животното, което го е предало от прилепите на хората.

Според Китай, разпространяването на вируса е почнало с импорт на нечисти морски блага - концепция, отхвърлена от интернационалните учени и организации.

След като през април Австралия прикани за без значение следствие, Пекин отвърна, като блокира вноса на австралийско говеждо, вино и други артикули.

Бюрократичното закъснение на екипа на СЗО " повдига въпроса дали китайските управляващи се пробват да се намесят ", сподели Адам Камрад-Скот, здравен специалист в Университета в Сидни.

Екипът на СЗО се старае да понижи политическата обремененост на своята  задача, заявявайки, че не търси " виновници " и е подготвен да отиде " на всички места ", с цел да разбере по какъв начин се е появил вирусът.

Питър Бен Ембарек, водач на задачата на СЗО, сподели, че групата ще може „ да се придвижва и да се среща персонално с китайските си сътрудници и да посещава другите уеб сайтове “.

Той предизвести, че „ може да бъде доста дълго пътешестване, преди да разберем изцяло какво се е случило “.

„ Това, което бихме желали да създадем с интернационалния екип и сътрудниците в Китай, е да се върнем в  Ухан, да интервюираме задълбочено първичните случаи, да се опитаме да намерим други случаи, които не са били открити по това време и да се опитаме да забележим, в случай че успеем, историята на първите случаи “, сподели Бен Ембарек през ноември.

„ Не мисля, че ще имаме ясни отговори след тази първична задача, само че ще сме на път “, добави Ембарек.

„ Идеята е да се подобрят редица проучвания, които към този момент са били взети преди няколко месеца, с цел да ни дадат по-добро схващане за случилото се “, сподели той.

Хунг Нгуен, виетнамски биолог, който е част от екипа, съобщи, че екипът възнамерява да прекара две седмици в интервюиране на хора от проучвателен институти, лечебни заведения и пазара, свързани с ранната група от случаи.

„ Разбирам, че в действителност няма ограничаване за достъп до информация, която може да ни е нужна за екипа “, сподели Хунг, специалист по рисковете за сигурността на храните.

Според оповестения дневен ред на СЗО, не се възнамерява да се преценя дали е имало инцидентно освобождение на вируса в Института по вирусология в Ухан.

Еднократно посещаване обаче е малко евентуално да открие произхода на вируса. Определянето на пазара за животни като огнище ще отнеме години на проучвания, в това число взимане на проби от животни, генетичен разбор и епидемиологични проучвания.

„ Правителството би трябвало да ни сътрудничи “, сподели Шин-Ру Ши, шеф на Изследователския център за зараждащи вирусни инфекции към тайванския университет Чанг Гунг.

Китай значително беше сложил пандемията под надзор посредством строги блокировки и всеобщи проби.

Китайският Брутният вътрешен продукт е повишен с 1,8% през 2020 година, съгласно последните оценки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, до момента в който американската стопанска система е със спад от 3,7%, еврозоната - със 7,5%, а Обединеното кралство с 11,2%.

Но вирусът остава  опасност в рамките на Китай, а още 138 инфектирани са докладвани от Националната здравна комисия в четвъртък - най-високият еднодневен брой от март предходната година.

И публично докладваната смъртност се е нараснала с един за първи път от май 2020 година, като общият брой е 4635.

Новината породи суматоха в Китай, като хаштагът „ Нова вирусна гибел в Хъбей “ бързо събра 100 милиона гледания на китайската платформа за обществени медии Weibo.

„ От толкоз време не съм виждал думите " гибел от вируси “, това е шокиращо! Надявам се епидемията да отмине скоро “, написа консуматор.

Пекин се стреми да отстрани локалните клъстери преди лунния новогодишен фестивал идващия месец, когато стотици милиони хора ще бъдат в придвижване в цялата страна.

Китай беше първата страна, която наложи локдаун поради вируса предходната година, само че редица страни откриха доказателства, че коронавирусът към този момент е достигнал до тях още в последните месеци на 2019 година

Италия, Франция и Бразилия са разкрили следи от вируса преди формалният сигнал от китайската работа на СЗО за експлоадирането на 31 декември 2019 година

За първи път е доказано, че вирусът се е популяризирал отвън Китай през януари, когато е открито, че 61-годишна жена е инфектирана с него в Тайланд.

Впоследствие младият китайски доктор Ли Венлианг бе охулен от полицията, откакто се опита да вдигне паника за заболяването - и по-късно умря от нея.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР