Екип от астрономи от Националния център за научни изследвания (CNRS)

...
Екип от астрономи от Националния център за научни изследвания (CNRS)
Коментари Харесай

Преизчислиха точната маса на Млечния път

Екип от астрономи от Националния център за научни проучвания (CNRS) и Парижката обсерватория поправя изчисленията за масата на Млечния път. Статията, информираща за откритието е оповестена в " arXiv ".


Учените са изследвали азбучник от данни, получени от телескопа Gaia на Европейската галактическа организация (ЕКА). Третото издание на каталога е оповестено през 2022 година, като в него са разказани характерностите на 1,8 милиарда звезди. Авторите са съумели да построят най-точната крива на въртене за Млечния път и да поправят масата на нашата вселена. По-рано определянето на кривата на въртене съответно на нашата вселена беше сложна задача заради местоположението на Земята, което не разрешава точното установяване на придвижванията и дистанциите сред звездите в галактичния диск.

Учените стигнаха до заключението, че общата маса на Млечния път е единствено двеста милиарда пъти по-голяма от масата на Слънцето. Това е доста по-малко от предходните оценки - към четири или пет пъти. Освен това кривата на въртене на галактиката е нетипична: тя не е плоска спрямо други огромни спирални галактики. На ръба на диска тази крива стартира бързо да понижава, което се назовава Кеплеров спад.

През септември 2023 година сътрудници на Университета в Манчестър и Университета във Виктория благодарение на телескопа на НАСА " Джеймс Уеб " откриват в ранната Вселена доста галактики, сходни на Млечния път./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР