Екип на "Файненшъл таймс" обобщи най-печелившите търговски стратегии на 2019-а

...
Екип на "Файненшъл таймс" обобщи най-печелившите търговски стратегии на 2019-а
Коментари Харесай

Печелившите пазарни залози на 2019-а

Екип на "Файненшъл таймс " заключи най-печелившите търговски тактики на 2019-а - следващата звездна година на щатските борсови показатели и относително положителното показване на съперниците им по света. А измежду най-забележителните нетрадиционни попадения избра, както следва:

Безумният паунд

Валутата на Острова показва напряко невероятна история на триумфа. В началото на годината политическата конюнктура бе задоволително ужасяваща, с цел да принуди голям брой вложители просто да бягат колкото може по-далеч от паунда и по тази причина котировките на валутата към щатския $ обходиха диапазона от 1.26 щ. $ за една англ. лира при започване на януари до жестоко 1.32 в средата на март. От средата на март до края на август последваха внезапни съмнения от 1.32 до 1.20 щ. $ за един паунд. И британската валута изглеждаше по-рискова даже от мексиканското песо. През септември британските пари се търгуваха в относително стеснен диапазон, до момента в който политиците се люшкаха от едно извънредно решение за BREXIT към друго. А от началото на октомври стартира убеден напредък от 1.22 $ за една англ. лира до съвсем 1.34 и жестоко 1.30 $ за една лира на 27 декември.

Така, макар всичките лутания, паундът съумя да завърши 2019-а като втората по облаги към щатския $ валута на развития свят с 2.5% годишен растеж към зелените пари. От септември насам британската лира е поскъпнала с над 8% и се потвърди като популярен залог за всеки храбрец, осмелил се да я придобива тъкмо когато британският министър председател Борис Джонсън и ирландският му сътрудник Лео Вардкар съгласуваха ненапълно обща тактика за BREXIT.

Оттук нататък съвсем всичко зависи от идващите стъпки на Джонсън по отделянето на Острова от Европейския съюз. Движението на паунда сигурно ще бъде подложено на тествания през новата година, само че за специалистите на "Голдмън Сакс " британските пари остават един от желаните
залози за първото тримесечие на 2020-а.

Столетните бумаги

Сред шокиращите участници на пазара на дълг през 2019-а беше стогодишната облигационна емисия на Австрия. Когато страната продаде дълговите бумаги през 2017-а с рентабилност от едвам 2.1с%, през някои интервали от битието си те бяха посочени като доказателство, че пазарът е станал неповторим.

Купувачите обаче ликуваха по целия път до банката си през 2019-а. Защото досега, в който пазарът на облигации доближи върховите си оценки в края на август, този дълг се търгуваше за 210 цента за едно евро (при 100 цента при издаването му), а вложителите имаха 87% възвръщаемост на вложенията си от началото на годината при рентабилност, спаднала до 0.9 %.

Звездното показване на стогодишната емисия е доказателство за неутолимия апетит на вложителите ( от рода на пенсионните фондове и застрахователите), за дълготрайни активи, които да дават отговор на дълготрайните им пасиви. Освен това тя е и проява на острата сензитивност на облигациите с по-дълъг период до падежа им към придвижването на лихвените проценти.

Виенските стогодишни бумаги са индикативен образец за мощния напредък на всички дълготрайни държавни облигации с висок рейтинг. Тези активи пострадаха тежко при охлаждането на пазара на дългови принадлежности през есента. Но даже след всеобщите разпродажби притежателите на стогодишните бумаги към момента са удовлетворени от съвсем 50-процентния им растеж през 2019-а. А вложителите в дълготрайни финансови принадлежности се надяват идващите 97 години да са малко по-спокойни.

Възходът на Гърция

През 2012-а пазарите отказваха да провиснал и цент на Гърция. Тази година обаче вложителите се състезават за повече гръцки дългови бумаги, които бяха изключително забележими в сполучливата 2019-а за облигациите на еврозоната.

Ентусиазмът на вложителите се дължи главно на последователното излекуване на гръцкото стопанство след острия десетилетен спад в композиция с настъпилото утешение на бурните политически пристрастености в страната. Гърция обаче завоюва и от обезвереното търсене на рентабилност, което тласна търговците към кътчетата от пазара на облигации, считани по предписание за прекомерно рискови. В резултат на което годишната възвръщаемост и там потегли надолу.

Атина сега заплаща едвам 1.16% за десетгодишни заеми и доходността към този момент е под равнищата в Италия. Някои краткосрочни ДЦК, продадени през октомври, даже се оказаха с негативна възвръщаемост.

Едрите вложители в гръцки дълг, измежду които са Capital Group, Carmignac и Prudential Financial, завоюваха от вложенията си в базовите десетгодишни гръцки облигации, които им донесоха 23% годишен приход. Този резултат е венецът на незабравим "пробег " - всеки, купил гръцки облигации в зенита на гръцката политическа рецесия от 2015-а, е утроил вложението си.

Достъп до всички сфери

Електронната борса MarketAxess (в дословен превод "пазарен достъп ") от дълго време е крайъгълен камък на пазара на корпоративни облигации. Самата комерсиална платформа обаче се трансформира в парещ актив през тази година.

Жадните за облаги вложители одобриха драговолно тезата, че бизнесът за търговия на дългови бумаги към този момент не е непокътната територия на "господарите на вселената " от Уолстрийт. И облигациите започнаха все по-масово да се търгуват по електронен път на платформи като MarketAxess, от време на време - без каквото и да било човешко присъединяване. Фирмените й акции поскъпваха съвсем без спиране до септември, когато оценката от 419 щ. $ на всяка от тях образува пазарна капитализация на цялото сдружение в размер на съвсем 16 милиарда щ. $. След бърза информация за последните пет години излиза наяве, че възвръщаемостта е по-висока от резултатите на ред други "елитни иноватори " като "Амазон " и "Нетфликс ".

Този напредък спря когато фирмените облаги не оправдаха упованията. Но даже по-късно записаната в Ню Йорк компания е напът да реализира 75% растеж през тази година - близо три пъти над резултатите на необятния обичаен пазар.

Убедителният паладий

Лондонските водачи на "Юбер " в последно време са се видели в знамение, тъй като членове на престъпния контингент крадат катализаторите на хибридните им коли. Крадците продават за скрап тези устройства за понижение на нездравословните излъчвания, които съдържат паладий - най-печелившият метал на 2019-а.

Купувачите пък печелят от рекордно високите цени на паладия през тази година. Котировките му скочиха до над 1900 щ. $ за тройунция - по-високи, са в сравнение с златото. Търсенето надвишава непроменяемо предлагането през последните седем години, оставяйки запасите на доста ниски нива. Анализатори на процесите в сектора считат, че стратегическите запаси от паладий на Русия - основният снабдител на суровината - са на път да се изчерпят. Същевременно, честите спирания на електрозахранването в Южна Африка, където се добива 40% от скъпоценния метал, заплашват съществено предлагането. А не се обрисува вероятност енергийната рецесия там да бъде преодоляна в къси периоди.

Заместителите са сериозна опасност за паладия, тъй като производителите на коли биха могли да го подменят с много по-евтината платина. Автомобилният отрасъл обаче пипа внимателно в региона на технологията за произвеждане на катализаторите след шумния скандал за нездравословните излъчвания.

Все по-широкото приложение на електрическите транспортни средства допуска, че краят на подема на паладия е непосредствен. Междувременно обаче цените му могат да се покачат още, а неналичието на катализатори да нарасне.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР