Екип на Euronews Румъния пристигна на няколкостотин метра от украинското

...
Екип на Euronews Румъния пристигна на няколкостотин метра от украинското
Коментари Харесай

Екип на Euronews достигна на няколкостотин метра от обстрелваното украинско пристанище

Екип на Euronews Румъния дойде на няколкостотин метра от украинското пристанище Рени, което беше бомбардирано от съветски безпилотни самолети. Това е най-близката точка на спора, която се намира единствено на няколко километра от Румъния. По време на обстрела бяха ранени седем души, а част от пристанищната инфраструктура и няколко склада бяха развалени. Обстрелът на украинските пристанища беше и тематика на диалозите сред държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и румънския външен министър.

По-малко от ден след ударите против украинското пристанище Рени, екип на Euronews отиде с лодка допустимо най-близко до региона, който се намира на едвам 20 километра от границата на съседката ни. 

„ Румънските управляващи обявиха, че корабоплаването по Дунав продължава без проблеми, виждаме кораби, които транспортират зърно. Те са докарани в нашия регион, с цел да бъдат в сигурност при положение на ново нахлуване. Трудно е да се опише картината, когато се приближите до пристанището и видите разрушенията, които са претърпели хората там. От друга страна, чувството за непосредственост е необичайно, дистанцията сред румънския и украинския бряг е близо 200 метра “, съобщи Кристи Попа от Euronews Румъния.

 
Събуди ме детонация, не знаех, че е детонация. Взривът беше мощен и нямаше по какъв начин да не се събудя. Навън беше мрачно. След това чух още две или три.
Емануела Турку, публицист

Сред румънците, уплашени от заплахата на границата, открихме и един украинец от Одеска област. Мъжът споделя, че дружно със фамилията си изживява призрачен сън.

 
Аз съм от Черноморск и през последните две седмици всяка вечер имаше набези от Русия. Семейството ми е в Черноморск. Живеем на 10-ия етаж. Виждах ударите от прозореца си. Такива неща са се случвали и преди.
Украинец

Украйна има четири пристанища по река Дунав. Румънският президент Клаус Йоханис и министър-председателят Марсел Чолаку осъдиха съветските офанзиви против украинските пристанища, които съгласно тях заплашват международната продоволствена сигурност и преноса на зърно. Руските офанзиви с дронове камикадзе, продължиха съвсем четири часа. Унищожени са хранилища за зърно и други товарни пространства. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР