ЕК ще проучи възможностите в бюджетната рамка след 2020 г.

...
ЕК ще проучи възможностите в бюджетната рамка след 2020 г.
Коментари Харесай

Група на високо равнище в ЕС: Достъпът до еврофондовете трябва да се опрости

ЕК ще изследва опциите в бюджетната рамка след 2020 година

Още по тематиката
Европейската комисия предлага Бяла книга за бъдещето на финансите на Европейски Съюз Брюксел да разпределя по-голям дял от европейския бюджет, за сметка на националните държавни управления

Брюксел се приготвя за конфликт със страните членки по отношение на концепциите за запълването й

Някои Опростяване на достъпа до еврофондовете и отпадането на някои правила при кандидатстване на фирмите. Това са част от предложенията на групата от самостоятелни специалисти по политиката на доближаване в Европейския съюз (ЕС), която беше основана от Брюксел преди 2015 година Тя показа отчет за по-опростена рамка на фондовете на Европейски Съюз след 2020 година Обемът на наредбите от време на време затруднява работата на органите, които ръководят по места тези фондове, и на предприятията, които желаят да аплайват за финансиране. Поради това опростяването на достъпа е от главно значение и Брюксел следва да изследва опциите в бюджетната рамка след 2020 година, написа в прессъобщение на Европейската комисия (ЕК).

Групата счита, че сегашната конструкция на разпоредбите е ефикасна, само че би трябвало да се прочисти от всичко, което излишно я усложнява. Споделеното ръководство следва да се резервира, с цел да подсигурява взаимно доверие и ангажираност с общите цели за напредък и работни места. Според групата най-добре е да има по-малко правила, по тази причина предлага правила, които могат да отпаднат или фрапантно да се свият като размер. " Опростяването на достъпа и потреблението на фондовете за доближаване на Европейски Съюз сигурно ще приближи жителите до съюза ", твърди ръководителят на групата на високо ниво Сийм Калас.

Необходимо хармонизиране

Правилата за обособените фондове и принадлежности на Европейски Съюз би трябвало да се хармонизират във връзка с държавната помощ, публичните поръчки и методите за възобновяване на разноски, да улесняват постигането на синергии и да дават опция на бенефициерите да аплайват за разнообразни източници на финансиране за еднакъв план. Например използването на едни и същи правила в политиката на доближаване и в Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ) ще улесни достъпа на дребните предприятия до подкрепяне.

Държавите членки и районите би трябвало да могат да работят и според още по-опростена рамка, стига да дават отговор на няколко критерия - надеждни системи за надзор и управление; доста национално съфинансиране, което да бъде тласък за отговорно консумиране на средствата; набелязани съществени структурни промени и концентриране върху няколко предпочитани области, което ще обезпечи реализиране на резултати.

Групата предлага в такива случаи разпоредбите на Европейски Съюз да се изчерпват с установяване на стратегическите капиталови цели и правилата при изразходването на средствата. Фондовете ще се употребяват посредством съществуващите национални административни механизми, а одитната активност на Европейска комисия ще бъде лимитирана. Държавата членка и Европейска комисия ще договарят какви структурни промени би трябвало да бъдат извършени и кои ще са съответните резултати, въз основа на които може да се желае възобновяване на разноските.

Максимални резултати

Предложенията на групата срещат поддръжка в Европейски Съюз. Комисарят по въпросите на бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер декларира: " Гражданите чакат от Брюксел да прави повече, а бюджетът на Европейски Съюз се свива. В тези условия би трябвало да реализираме оптимални резултати с всяко евро, което харчим. Когато разпоредбите са по-опростени, изразходването на средствата е по-успешно. "

Комисарят за районната политика Корина Крецу е на същото мнение: " Когато разпоредбите са по-малобройни и по-прости, резултатите са по-добри, а грешките — по-малко. Нека се съсредоточим върху същински значимото: подобряването на живота на жителите на всички места в Европа. " Какво съставлява групата
Европейска комисия образува групата на високо ниво през 2015 година със задачата да набележи благоприятни условия за унищожаване на ненужната комплицираност на разпоредбите на политиката на доближаване с оглед както на междинния обзор на многогодишната финансова рамка 2014-2020 година, по този начин и на процеса на размисъл за бюджетната рамка след 2020 година Дванадесетте членове на групата съставляват национални и районни органи и частния бранш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР