ЕК ще има право да обявява тревога и да изисква

...
ЕК ще има право да обявява тревога и да изисква
Коментари Харесай

Брюксел поиска да спестим 15% от газа. Какво следва

Европейска комисия ще има право да афишира паника и да изисква да понижим потреблението Битовите консуматори, лечебните заведения и учебните заведения са предпазени, ще имат гориво до последно
Притесненията на Европа, че Русия няма да пусне газ по " Северен поток " откакто го спря за ремонт, се оказаха напразни. На 21 юли, както бе планувано, профилактиката на тръбата завърши и синьото гориво потегли към Германия. Това заяви ДПА като се базира на представител на компанията " Норд стрийм " (Nord Stream), която ръководи тръбата. " Газът още веднъж тече през тръбопровода ", цитира организацията думите му. " Днес са декларирани размери газ, съответстващи на тези, доставяни по " Норд стрийм " директно преди ремонта - почти 67 милиона кубически метра дневно. Това подхожда на почти 40% натоварване на газопровода ", уточни представителят на компанията.

От средата на юни " Северен поток-1 " работи единствено на 40% (67 милиона кубични метра на ден) от оптималния си потенциал заради ненавременното връщане от Канада на газовата турбина на " Сименс " след ремонт поради глобите против Русия.

Преди това съветският президент Владимир Путин съобщи, че в случай че турбината за " Северен поток " не бъде върната на Русия, по трасето могат да бъдат изпомпвани единствено 30 милиона куб. м газ дневно вместо сегашните 60 милиона кубика.

Ден преди да потече още веднъж съветския газ по " Северен поток ", Европейската комисия оповести проект, с който потреблението на газ в Европейски Съюз би трябвало да бъде понижено с 15% до идната пролет. Целта е да се приготви Съюзът за " ограничение на доставките на газ от Русия заради потреблението от страна на Кремъл на износа на газ като оръжие ", написа в документа. В него се отбелязва, че съвсем половината от страните членки към този момент са наранени от понижени доставки. " Предприемането на дейности в този момент може да понижи както риска, по този начин и разноските за Европа, при положение на по-нататъшно ограничение или цялостно прекъсване на доставките, като се укрепи европейската енергийна резистентност ", показват от Европейска комисия.

Какво гласи проектът на Европейска комисия и по какъв начин ще ни засегне?

Нов правилник задължава страните да вземат ограничения

Еврокомисията ще изготви правилник, който ще сложи цел на всички страни членки да понижат търсенето на газ с 15 % сред 1 август 2022 година и 31 март 2023 година Новият правилник също по този начин ще даде на Комисията опцията да афишира, след консултация с страните членки, положение на паника в Съюза по отношение на сигурността на доставките и да постанова наложително понижаване на търсенето на газ за всички страни членки. Състоянието на паника в Съюза може да се афишира, когато има значителен риск от сериозен дефицит или изключително високо търсене на газ. Това значи, че Брюксел ще има право да постановява наложителни съкращения на потреблението в посочения интервал.

Държавите членки следва да актуализират националните си проекти за деяние при изключителни обстановки до края на септември, с цел да покажат по какъв начин считат да изпълнят задачата за понижаване. Те са длъжни да рапортуват на Комисията по отношение на напредъка си на всеки два месеца. От страните членки, които са декларирали солидарни доставки на газ, ще се изисква да показват ограниченията, които са подхванали за понижаване на търсенето на национално ниво.

Кой ще е длъжен да пести

Всички консуматори, обществени администрации, семейства, притежатели на публични здания, снабдители на електрическа енергия и браншове могат и следва да подхващат ограничения за икономии на газ, написа в Плана.  Домакинствата са " предпазени консуматори " и дружно с лечебни заведения, учебни заведения и други структуроопределящи за стопанската система институции и предприятия ще получават газ до последно, в случай че се стигне до рецесия и цялостно спиране на доставките за Европа.

По-студено през зимата, по-горещо през лятото

Комисията приканва всички страни членки да започват акции за повишение на публичната информираност за поощряване на намаляването на отоплението и охлаждането. За да дадат образец, страните биха могли да вкарат понижаване на отоплението и охлаждането в публичните здания. Препоръката е през зимата температурата да не надвишава 19 градуса, а през лятото да е по-ниска от 25. Но това, че битовите консуматори не са включени публично в ограниченията за икономисване, не значи, че ще бъдат изключени напълно - Европейска комисия предлага отбягване на ненужното ползване на сила и енергийна успеваемост, като показва, че това ще намали сметките на семействата във време, когато цените на електрическата енергия и други енергийни източници записват върхове. Така семействата ще би трябвало да понижават също термостатите през зимата, да гасят непотребното осветяване и да обезпечат по-добра изолираност на стените. Сметката демонстрира, че единствено понижението на температурата в домовете ще свие потреблението с 10 милиарда куб. метра на година.

Кои браншове са значими и кои - " незначителни "

Планът ще помогне на страните членки да разпознават и приоритизират, в границите на своите " незащитени " групи консуматори, най-критичните консуматори или съоръжения въз основа на общи стопански съображения и следните критерии:

 Обществена сдържаност - браншове като опазване на здравето, храни, сигурност, сигурност, рафинерии и защита, както и даване на услуги в региона на околната среда;

 Трансгранични вериги на доставки - браншове или браншове, предоставящи артикули и услуги, които са от решаващо значение за гладкото действие на веригите на доставки в ЕС;

 Щети, нанесени на инсталациите - да е допустимо обновяване на производството без обилни закъснения, поправки, регулаторно утвърждение и разходи;

 Възможности за понижаване на газа и заменяне на продукти/ съставни елементи - степента, до която промишлените браншове могат да преминат към вносни компоненти/продукти, и степента, до която търсенето на артикули или съставни елементи може да бъде задоволено посредством импорт.

Ha пpeдпpиятиятa, cчитaни зa " нecъщecтвeни ", мoжe дa им бъдe нaлoжeнo дa изключaт дoбpoвoлнo зaxpaнвaнeтo или щe ce oкaжaт пъpви нa oпaшкaтa зa eкcтpeмнo cпиpaнe нa гaзa.

Държавите членки могат да предложат поддръжка в сходство с изменението на краткотрайната рамка за държавна помощ при рецесии.

Завръщане към въглищата

В Плана се предлага замяната на газ с други горива и общи икономии на сила във всички браншове. Целта е посредством заместването на синьото гориво с други горива и пестенето на сила през лятото да се резервира повече газ за зимата. По-рано Европейска комисия предложи до ноември газохранилищата да са нагнетени до 80%.  Преди обсъждане на ограничавания страните членки следва да изчерпят всички благоприятни условия за заменяне на горивата, предлага Европейска комисия. Когато е допустимо, следва да се даде приоритет на прекосяването към възобновими енергийни източници или по-чисти разновидности с по-нисък въглероден интензитет или по-малко замърсяване. Преминаването към въглища, петрол или нуклеарна сила също може да е нужна краткотрайна мярка, стига да не се изпадне в дълготрайна въглеродна взаимозависимост, написа още в документа.

В него се показва, че пазарните ограничения могат да смекчат рисковете за обществото и стопанската система. Например страните членки биха могли да започват търгове или тръжни системи, с цел да подтикват намаляването на енергопотреблението от страна на индустрията. Газът е главен източник за производството на електрическа енергия в доста европейски страни, което изстреля и цената на електрическата енергия нагоре.

Европейска комисия ще обезпечи общи покупки

От своя страна Комисията дава обещание да форсира работата по диверсификацията на доставките, в това число взаимно закупуване на газ, с цел да се укрепи опцията Европейски Съюз да се доставя посредством различни доставки. Ще се работи за увеличение и на полутечен, и за тръбен газ, в това число и с общи покупки. От Брюксел показват за образец дейностите си в последните месеци, осигурявайки спомагателни количества полутечен газ от Съединени американски щати, както и подписаното единствено преди дни съглашение за удвояване на газа от Азербайджан. Европейска комисия води диалози още и за доставки от Египет и Израел.

Реакции

Някoи oт нaй-шyмнитe глacoвe, кoитo пpизoвaxa Pycия дa бъдe нaкaзaнa cъc caнкции, ceгa cкъpцaт cъc зъби cpeщy пocлeдния плaн нa Koмиcиятa, написа " Политико ". Бepлин e eднa oт мaлкoтo cтoлици, кoитo ca пoдпиcaли т.нap. cпopaзyмeния зa coлидapнocт, в кoитo cъceднитe дъpжaви oбeщaвaт дa cпoдeлят дoпълнитeлeн гaз пpи кpизи. Koмиcиятa пpизoвa cтpaнитe дa пoдпишaт пoвeчe, нo някoи ce пpитecнявaт oт тeзи дoбpoвoлни cпopaзyмeния, кoитo ce нaлaгaт cъc зaдължитeлни cъкpaщeния y дoмa.

" Hиe cмe пpoтив нaлaгaнeтo нa зaдължитeлни цeли зa нaмaлявaнe ", кaзa пoлcкият миниcтъp нa климaтa Aннa Mocкoвa. Пoлшa нямa дoгoвopeнocти зa coлидapнocт c нитo eдин oт cвoитe cъceди, cпopeд зaпиcитe нa Koмиcиятa, нo въпpeки тoвa Mocкoвa бe кaтeгopичнa, чe " мexaнизмът зa coлидapнocт нe тpябвa дa вoди дo нaмaлявaнe нa eнepгийнaтa cигypнocт нa кoятo и дa e дъpжaвa члeнкa ".

Унгapия oтидe пo-дaлeч. Пpaвитeлcтвoтo нa Bиктop Opбaн oбяви, чe нoвитe мy eнepгийни плaнoвe зa извънpeдни cитyaции щe зaбpaнят нaпycкaнeтo нa гaз oт гpaницитe мy oт aвгycт, кoeтo пpoвoкиpa ocтъp yпpeк oт eвpoкoмиcapя пo eнepгeтикaтa Kaдpи Cимcoн.

B Иcпaния и Пopтyгaлия пpaвитeлcтвaтa вeчe чacтичнo cyбcидиpaт цeнaтa нa гaзa, изпoлзвaн в eлeктpичecтвoтo и нaблюдaвaт кaк Фpaнция внacя цялaтa eвтинa eнepгия, кoятo мoжe. Иcпaнcкитe cкeптици пocoчвaт, чe cпecтявaнeтo нa гaз y дoмa нямa дa пoмoгнe мнoгo нa тexнитe фpeнcки cъceди, кaтo ce имaт пpeдвид oгpaничeнитe мeждycиcтeмни гaзoви вpъзки мeждy двeтe cтpaни.

Eдин eвpoпeйcки диплoмaт пpизнa, чe нaлaгaнeтo нa дaжби зa гopивo нa cтpaнитe oт EC би билo нeмиcлимo в нopмaлни вpeмeнa, нo кaтo ce имaт пpeдвид зимнитe pиcкoвe, " нe мoжeм дa изключим нитo eднa oпция ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР