Ежегодното състезание за планинско бягане и колоездене Байк и рън

...
Ежегодното състезание за планинско бягане и колоездене Байк и рън
Коментари Харесай

Състезание ще помогне за възстановяване на защитена зона Драгоман от пожара

Ежегодното съревнование за планинско тичане и колоездене " Байк и рън за Чепън " тази година ще е благотворително, а регистрацията е отворена от тази седмица. С част от таксите, платени от участниците, то ще поддържа к аузата за възобновяване на вредите от пожара в предпазената зона Драгоманското тресавище.

Драгоманското тресавище е ситуирано в подножието на скалистия рид Чепън, който е съществено предизвикателство за планинските велосипедисти. Началото на трасето на надпреварата изкачва Чепън, а част от маршрута минава около блатото. Районът е скъпа влажна зона, опазваща водобиви птици и редки растения. За развиването на природолюбителски туризъм и инфраструктура за наблюдаване на блатото от повече от 10 години работят Сдружение за дива природа " Балкани " и община Драгоман.

Районът е предпазен от европейската мрежа " Натура 2000 " посредством две зони. Едната е " Драгоман " за скъпи местообитания, като тя би трябвало да опазва влажни ливади с типична блатна растителност и водни огледала. За нея, както и за още 210 зони за местообитания екоминистерството бави с 10 години заповедта за оповестяване и по тази причина липсват съответни ограничения, които да подсигуряват опазването на хабитатите, които тя опазва. Втората е зоната за запазване на птиците " Раяновци ", за която има заповед за запазване и съответни ограничения. Тази заповед категорично не разрешава " паленето на тръстикови масиви и крайбрежна растителност " в зоната.

 Водната лилията през днешния ден се среща в Драгоманското тресавище поради работата там на СДП Балкани. Може да сте я виждали в Борисовата градина, където е засадена, само че в естествени условия у нас се среща рядко и има
© СДП Балкани

Водната лилията през днешния ден се среща в Драгоманското тресавище поради работата там на СДП Балкани. Може да сте я виждали в Борисовата градина, където е засадена, само че в естествени условия у нас се среща рядко и има " заплашен " статут, а е предпазена и от " Натура 2000 ".

Според данни на съдружие " Балкани, пожарът през нощта на 22 януари 2020 година е унищожил към 80% от растителността в Драгоманското тресавище. Предпоставките огънят да засегне толкоз забележителна територия са били вятърът и дребното количество вода в блатото. Водните равнища са може би най-ниските от възобновяване на блатото през 1990-те години до момента.

От сдружението също започнаха акция за помощ за възобновяване на скъпата влажна зона. Според тях, възможностите за триумф са положителни, тъй като пожарът се е случил отвън сезона на гнездене и размножаване на птиците. Подобно злополучие напролет би унищожило гнездата и дребните на водолюбивите птици. Природозащитниците също се надяват на бързо възобновяване, защото огънят не е разрушил здания и постройки, не е минал по скатовете на Чепън планина и не е засегнал дървесна и храстовидна растителност там. Оцелели са и острови с тръстики, камъш и папур има към единични заледени разливи, както и в източния завършек на блатото.

От " Балкани " акцентират също, че при миналото преди 10 дни среднозимно доброволческо броене при започване на януари в блатото няма регистрирани водолюбиви птици, най-вероятно поради неналичието на вода. Дори и дребното птици, които са били в блатото при пожара, са съумели да отлетят и по този начин да избягат от огъня.

Според сдружението шансове за възобновяване има, в случай че има дъждове. Те биха спрели маловодието и дружно със непокътнатите островчета растителност ще обезпечат израстването на нова тръстика, тъй че мигриращите птици да имат опция да загнездят в региона.

Предполага се, че повода е палеж. Подобни пожари се случиха през последните дни и в Дуранкулашкото езеро и Орловото тресавище.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (186)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР