Ежедневието ни все по-често се определя от технологиите и темата

...
Ежедневието ни все по-често се определя от технологиите и темата
Коментари Харесай

Изкуственият интелект - що е то и могат ли деца да го използват?

Ежедневието ни все по-често се дефинира от технологиите и тематиката за възхода на изкуствения разсъдък заема все по-централно място. Но какво тъкмо съставлява той, би трябвало ли да се употребява от деца, какви изгоди има и крие ли закани?

Изкуственият разсъдък е компютърна система, която може да извършва задания, които нормално изискват човешки разсъдък. Казано на по-разбираем език - това е оня интелигентен другар, който може да прави редица неща като да вземем за пример да оказва помощ на колите да се движат сами, да набира някого по ваша гласова команда (например Siri), да написа текстове, да дава отговор на редица потребителски въпроси или да ви предложи филмите, които биха ви допаднали в платформите за стрийминг.

За децата изкуственият разсъдък може да бъде същински супергерой. Той може да има обилни изгоди, като подкрепи тяхното обучение, развлечение и ежедневни действия. Приложения и софтуерни разработки с изкуствен интелект могат да персонализират ученето, като се приспособяват към темпото и стила на учене на всяко дете или да дават отговор на безкрайните въпроси на по-любознателните. Освен това могат да бъдат доста потребни в рекомендациите за наличие - просветителни запаси, книги, музика и други, което да предизвиква и развива любовта към ученето и придобиването на нови умения измежду подрастващите.

Изкуственият разсъдък може да бъде добър асистент за всеки и бързо да се трансформира в неразделна част от живота ни, само че е значимо да го използваме рационално и да съблюдаваме някои значими правила при потреблението на наличие от него. Това важи с особена мощ за децата и малолетните консуматори.

Кампанията " " на А1 България има за цел да образова дребните за заплахите в цифровото пространство и новите технологии, като им оказва помощ да го употребяват по-безопасно и продуктивно. Проектът включва поредност от седем интерактивни видеа на едни от най-актуалните тематики - сигурност в интернет, киберхулиганство, държание в обществените мрежи, подправени вести, онлайн измами, ограничение на екранното време и изкуствен интелект. Видеата са в интерактивен формат, сходен на игра, което разрешава на децата да вършат избори до момента в който се осведомят по тематиките.

Кампанията е ориентирана към деца на възраст от 5 до 15 години и ще продължи до края на годината - 31 декември 2023 година Всички участници, които преминат през седемте тематични видеа, могат да вземат участие в томболата за атрактивни софтуерни награди, измежду които и iPhone 15.

Инициативи като " Интернет за всички " дават значими познания на децата, с цел да могат да вършат осведомени избори в онлайн пространството и да се предпазят от заплахите, които се крият там. Като преглежда изгодите и рисковете, които технологиите крият, " Интернет за всички " на А1 демонстрира богатия свят на онлайн пространството.
 Снимка 646723
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР