Египтянин по произход той е служил в армията от Котуанската

...
Египтянин по произход той е служил в армията от Котуанската
Коментари Харесай

Днес почитаме Св. Мина, покровител на християнското семейство

Египтянин по генезис той е служил в армията от Котуанската област и изповядвал християнската религия. След като римските царе издали декрет да бъдат избити всички християни, той се отдръпнал от армията и отишъл в пустинята, където се отдал напълно на християнската религия.

Преданията описват, че Свети великомъченик Мина е настойник на фамилията, самотните дами, пасажерите, бездомните, сираците, дамите които не могат да заченат, знахарите и лечителите. Мнозина вярващи описват, че в случай че човек отиде в манастир, носещ неговото име или се помоли пред иконата му с същинска религия и отворено сърце, светецът постоянно чува молитвите.

За чудотворните му качества се описват голям брой митове. Стотици дами се молят на Свети великомъченик Мина да заченат, а по-късно се връщат в манастира му да кръщават децата си, казвайки: „ Това е знамение! ”.

Друго знамение което прави молитвата към Светеца е да подарява с благоденствие фамилията и да скрепява разтърсените бракове. Много фамилии споделят, че молитвата отправена съм Свети Мина им е помогнала да разрешат проблемите си и да дарят нов живот на връзката си.

Не са малко и вярващите, които отиват с последна вяра, молейки Светеца да ги изцели от някоя неизлечима болест. Няма подобен, който да се е завърнал от храма и молитвата му да не е била чута. Вярващите считат, че иконата на Свети Мина има могъща лечебна мощ, която е неизчерпаема и когато хората мощно имат вяра в това те получават излекуване.

Молбата към Свети Мина постоянно е чута, той сбъдва най-съкровените стремежи на вярващите в него. Болните оздравяват, изгубените се намират, няма знамение, което да не се е случвало пред иконата на Светеца.

Един от най-известните манастири на Св. Мина се намира наоколо до София, на брега на Владайската река, прочут е още като Обрадовски манастир.

Обичаи

В началото на ноември изтичали последните дни, през които прадедите ни си разрешавали да се разхождат късно вечер, да играят хоро по мрачно и да се срещат с обичаните си след залеза на слънцето. По това време хората довършвали всички стартирани поправки, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

В националните поверия денят се счита за доста тежък и е наложително да се уважава, с цел да не последват неприятни неща. Вярва се, че с този ден ще се разминат всички заболявания неприятното по хората.

Св. Мина се счита и за покровител на самотните дами, вдовици и неомъжени, пазейки тяхната чест. Жените, които желаят да заченат, се молят на Богородица и на св. Мина. Той закриля и младите фамилии, новия им дом. В Обрадовския манастир до София се намира чудодейна икона на св. Мина, която е помогнала на доста хора да открият верния сътрудник.

Трапеза

Няма специфична софра за този ден. Важно е фамилията да се събере дружно, по тази причина се подготвят обичани храни. Добре е да има обредна питка, вино и сладкиши за децата.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР