Египет проучва възможността да използва местни валути, като тези на

...
Египет проучва възможността да използва местни валути, като тези на
Коментари Харесай

БРИКС: Египет обръща гръб на долара в търговията си със съюза

Египет изследва опцията да употребява локални валути, като тези на Индия, Китай и Русия, с цел да улесни заплащането на своя импорт. Тези страни са значими членове на групата БРИКС, която включва още Бразилия и Южна Африка.

Според Мозелхи са обсъждани опциите за търговия с локални валути, макар че към момента няма съответно осъществяване. Reuters заяви за неговото изказване, в което той показа:

  “. ”

Групата БРИКС съставлява 40% от популацията на света и съвсем една трета от международната стопанска система. По отношение на икономическия напредък страните от БРИКС неотдавна надминаха страните от Г-7.

През април към 19 страни демонстрираха забележителен интерес да се причислят към БРИКС, а групата се приготвя за 15-ата си годишна среща на върха в Южна Африка, планувана за 22-24 август. Официални молби за участие са подадени от страни като Обединените арабски емирства, Аржентина, Алжир, Египет, Бахрейн, Индонезия, Саудитска Арабия и Иран.

Понастоящем Египет подхваща ограничения за възкръсване на своята изпитваща усложнения стопанска система, която е наранена неподходящо от забележителния спад на приходите от туризъм и внезапното повишаване на цените на суровините. Съобщава се, че геополитическото напрежение е довело и до изтеглянето на към $20 милиарда от финансовите пазари на Египет от задгранични вложители.

През миналата година инфлацията в Египет внезапно се увеличи заради девалвацията на валутата, продължителния дефицит на задгранична валута и продължаващите забавяния при вноса на артикули от първа нужда.

За да се оправи с тези провокации, Египет реализира съглашение с Международния валутен фонд (МВФ) на стойност $3 милиарда, а съдружниците му от Персийския залив дадоха обещание обилни вложения в поддръжка на страната.

Египет се стреми да се откаже от щатския $ във взаимната търговия с няколко страни членки на икономическия блок БРИКС, съобщи египетският министър на доставките Али Моселхи.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР