Ефективността, с която вашият мозък ви служи, зависи пряко от

...
Ефективността, с която вашият мозък ви служи, зависи пряко от
Коментари Харесай

Простички трикове за упражняване на мозъка

Ефективността, с която вашият мозък ви служи, зависи директно от това какъв брой постоянно го употребявате. Всеки път, когато вършиме нещо ново или друго, създавате нови невронни пътеки. Тези елементарни трикове ще ви оказват помощ да упражнявате мозъка си.

1. Използвайте противоположната си ръка

Прекарайте един ден като вършиме нещата с недоминиращата си ръка. Ако сте левичар, отваряйте вратите с дясната си ръка. Ако сте десничар, пробвайте да употребявате ключовете си с лявата. Тази елементарна задача ще накара мозъка ви да дефинира някои нови пътища и да премисли ежедневните задания. Носете часовника си на противоположната ръка, с цел да ви припомня за промените.

2. Използвайте листата с покупки единствено като запаса

Списъците са доста потребни, само че можем да почнем да разчитаме прекалено много на тях. Направете своя лист с артикули, които да купите от магазина, само че се пробвайте да пазарувате без него. Използвайте листата, откакто към този момент сте напълнили количката си. Направете същото със описите си със задания.

3. Научете наизуст телефонни номера

Нашите смарт телефони ни карат да затъпяваме. Вече никой не си прави труда да запомня номера. само че знайте, че това е ужасно положително упражнение за паметта ви. Научавайте нов телефонен номер от листата ви с контакти всеки ден.

4. Подгответе си по една история за описване всеки ден

Всяка заран измисляйте една история, която да ви е нещо като мостра и която ще разказвате на хората, които срещате. Историята може да е за нещо скорошно или пък от вашето минало. Опитайте се да намерите най-забавния метод да разкажете случката. Ако някой се обади или се отбие, ще има защо да говорите с него. Това ще ви направи по-интересни, до момента в който упражнявате паметта си.

5. Игри за наблюдаване

Всеки ден изберете съответно нещо, което да наблюдавате. Може да решите да обърнете внимание на това какво носят хората. Където и да отидете или до момента в който гледате телевизия, забележете по какъв начин се обличат близките и помислете за какво избрани хора се обличат по някакъв характерен метод. Дайте на мозъка си нещо, за което да мисли. На идващия ден изберете нещо друго за наблюдаване.

6. Тръгнете по друг път

Шофирайте или вървете по друг път, накъдето и да отивате. Малка смяна в рутината оказва помощ на мозъка да практикува пространствена памет и насоки. Опитайте разнообразни странични улици и пътечки, преминете през магазина като променяте порядъка на прекъсване пред другите щандове. Търсете всички способи за смяна на обичайните ви направления.
7. Нарушете рутинатаНаправете нещо в друг ред. Яжте закуска за вечеря. Пийте кафе следобяд. Изпълнявайте ежедневните си задания в нов порядък. Забележете по какъв начин се усеща смяната и какво е положително или неприятно в новата класификация на задания, събития и ритуали.

8. Решете проблем

Представете си, че стартирате бизнес и помислете по какъв начин бихте разрешили проблем. Какво бихте продали и на кого бихте го продали? Кои са вашите съперници и по какъв начин бихте ги победили? Дайте на мозъка си нещо за дъвчене. На идващия ден се преструвайте, че създавате организация за битка с глада – какви нови хрумвания можете да измислите? Забавлявайте се с решаването на проблеми, с цел да създадете нови връзки в мозъка.

9. Пишете на ръка

Създаването на описи (различни от тези за магазина) ни оказва помощ да свързваме детайли един с различен. Направете лист на всички места, до които сте пътували. Направете лист с най-отвратителните храни, които сте яли. Направете лист с най-хубавите дарове, които сте получили. Правете по един лист всеки ден. Пишете на ръка, това също оказва помощ за трениране на залинялия от улеснения мозък. 

10. Прочетете книга

Изберете книга на напълно нова за вас тематика. Прочетете разказ, чието деяние се развива в Индия. Научете повече за стопанската система. Има доста отлични известни нехудожествени книги, които правят чудесна работа като по едно и също време ви забавляват и ви наливат нови познания в главата. Станете специалист в нещо ново всяка седмица.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР