Ефектите върху общата инфлация при приемането на еврото – ценовото

...
Ефектите върху общата инфлация при приемането на еврото – ценовото
Коментари Харесай

При приемането на еврото: Възможно е да има еднократно увеличение на цените

Ефектите върху общата инфлация при приемането на еврото – ценовото равнище, са лимитирани и са в порядъка на 0,2-0,3%. Всяка стопанска система има инфлация, това са спомагателни резултати от въвеждане на еврото, те са еднократни. В страните от Прибалтика – Словения и Словакия междинната стойност демонстрира относително равномерна инфлация преди и след присъединение към еврозоната.  Това е персоналното мнение на доцент Пламен Ненов, който работи в Норвежката централна банка.
По думите му за всяка обособена страна има шокове, само че междинната стойност демонстрира относително равномерна инфлация преди и след присъединението на страните в еврозоната.
„ Наблюдава се еднократно нарастване на цените при услугите, само че то е относително малко. При приемането на еврото също има и еднократно нараснали на ресторантьорските услуги, само че резултатът е еднократен. Самият резултат върху общата инфлация е пренебрежимо дребен ”, увери Ненов.
При въвеждане на еврото би трябвало да се напечатат нови етикети и тогава доста търговци, отлагали нарастване на цените, може да се възползват, изясни той. Присъединяването към еврозоната няма да има нито огромни изгоди, нито огромни катаклизми, добави икономистът от Съвета за стопански разбори.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР