Ефектът от ваканцията трае само четири дни. Точно на четвъртия

...
Ефектът от ваканцията трае само четири дни. Точно на четвъртия
Коментари Харесай

Ефектът от отпуската трае четири дни

Ефектът от ваканцията трае единствено четири дни. Точно на четвъртия ден след връщане на работа, човек се усеща като че ли в никакъв случай не е бил в отпуска, написа сп. "Мадам Фигаро ".

Френски психолози и социолози установяваха, че на четвъртия ден на работното място след ваканцията, без значение от размера й, стресът се връща и удобните душевен и физически изгоди от отпуската се изпаряват изцяло. Мозъкът на служителя още веднъж е обзет от терзания, подозрения и мъка.

Според допитване на социологическата организация Ифоп 29 % от французите споделят, че изгодите от ваканцията изчезват бързо. Според допитване на организация Одокса и радио Франс Ентер 52 % от французите споделят, че след отпуската се усещат не по-малко изтощени още в първите дни на работа.

Психиатърът Мишел Льожоайю счита, че провинен за тази наклонността е еволюцията във възприемането на понятието "ваканция ". В предишното ваканцията е била възприемана просто като елементарна отмора със фамилията и другари на море или на планина. Днес хората възприемат отпуската като лекуване и чакат от нея да има същия резултат както антибиотиците и успокояващите лекарства. Хората чакат, че ваканцията ще реши съществено проблемите, които те имат на работното място или че ще промени радикално живота им, само че това не е по този начин.

Ваканцията няма по какъв начин да отстрани споровете, които човек има с други сътрудници. А в случай че човек замине депресиран във почивка, по време на почивката депресията не изчезва, тя е единствено се притъпява и избухва с нова мощност след ваканцията. Нещата се утежняват и когато след отпуска човек установи, че работата не е "почивала " като него и са се натрупали много неща за извършване.

Ето за какво специалистите предлагат първо да не се разпореждат толкоз огромни упования на отпуските. И второ хората да намерят време в работното всекидневие, през което да се движат и да се сещат за фамилията си. Експертите предлагат и хората да се научат да обръщат внимание на заобикалящата ги природа и когато не са във почивка. Зеленият и синият цвят са естествени антидепресанти освен когато човек ги следи под формата на планинска ливада или море през ваканцията си. Тези цветове имат същия резултат в природата и в нашето всекидневие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР