Едва три държави в Европейския съюз изпълняват критерия за размер

...
Едва три държави в Европейския съюз изпълняват критерия за размер
Коментари Харесай

България е сред едва трите държави в ЕС, които изпълняват критерия за дефицит

Едва три страни в Европейския съюз извършват критерия за размер на бюджетния недостиг, като България е една от тях. Европейската комисия показва, че единствено България, Швеция и Дания извършват критерия за недостиг, избран от Пакта за непоклатимост и напредък, оповестяват от Министерство на финансите.

Това значи, че за страната ни няма да бъде приложена процедура по несъразмерен недостиг. Според прогнозата на Европейска комисия дефицитът на България ще бъде 3.2 % през 2021 година и 1.9 % през 2022 година.

По отношение на държавния дълг се следи нарастване във всички страни членки. В 14 от тях коефициентът на дълга надвиши референтната стойност по Пакта за стабилнос и напредък от 60 % от Брутният вътрешен продукт. С държавен дълг от 24.5 % от Брутният вътрешен продукт за 2021 година България е измежду страните членки с най-ниски стойности в Европейския съюз, като страната ни се подрежда втора по този индикатор след Естония с 21.3 %.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Бюджетът ще излезе на недостиг от 173 млн. лв. към края на м...

В рамките на процедурата по макроикономически несъответствия за 2021 година Европейска комисия е идентифицирала дванадесет страни членки с съществуване на макроикономически несъответствия. Икономиките на тези страни ще подлежат на изчерпателен обзор от страна на Европейска комисия. България за втора поредна година е категоризирана като страна без съществуване на несъответствия.

Специфичните рекомендации за страната ни включват оферти засягащи фискланата непоклатимост. През 2022 година страната следва да поддържа подкрепяща фискална позиция, в това число посредством Механизма за възобновяване и резистентност, като се запазят националните вложения. Да се резервира контролът върху растежа на настоящите държавни разноски.

Европейска комисия предлага да се организира фискална политика, ориентирана към реализиране на благоразумна фискална позиция и обезпечаване на фискална резистентност в средносрочен проект, когато икономическите условия разрешават. В същото време да се усилят вложенията, с цел да се подтиква капацитетът за напредък.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Европейската комисия увеличи прогнозата си за растежа на българската стопанска система през тази година, само че п...

Според Европейска комисия България би трябвало да обърне особено внимание на структурата на обществените финанси, както на приходната, по този начин и на разходната част на бюджета и на качеството на бюджетните ограничения, с цел да се обезпечи стабилно и приобщаващо възобновяване. Да даде приоритет на устойчивите и стимулиращи растежа вложения, по-специално в поддръжка на зеления и дигитален преход. Както и да се даде приоритет на фискалните структурни промени, които ще оказват помощ обезпечаването на финансирането на целите на обществените политики и ще способства за дълготрайната резистентност на обществените финанси, в това число посредством усилване на обсега, адекватността и устойчивостта на здравните и обществени системи.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР