Едва шест компании обхващат повече от милиард устройства в своите

...
Едва шест компании обхващат повече от милиард устройства в своите
Коментари Харесай

Нашите локационни данни – бизнес за милиарди долари


Едва шест компании обгръщат повече от милиард устройства в своите данни
(снимка: CC0 Public Domain)

Компании, за които евентуално в никакъв случай не сте чували, имат достъп до историята на местоположенията ви посредством личния ви мобилен ви телефон. На пазара, оценен на към 12 милиарда $, има доста играчи: събирачи, агрегатори, тържища и компании за разузнаване. И всички те се гордеят с мащаба и прецизността на данните, които са натрупали.

Фирмата за локационни данни Near разказва себе си като „ Най-големият набор от данни за държанието на хората в действителния свят в света “. Данните ѝ съставляват „ 1,6 милиарда души в 44 страни “. Mobilewalla може да се похвали с „ 40+ страни, 1,9B+ устройства, 50B мобилни сигнали на ден, 5+ години данни “. Уебсайтът X-Mode твърди, че данните му обгръщат „ 25%+ от възрастното население на Съединени американски щати месечно “.

В опит да хвърли светлина върху тази едва следена промишленост, изданието разпознава 47 компании, които събират, продават или търгуват с данни за местоположението на хората посредством техните мобилни телефони. Макар и да не е обстоен, описът рисува картина на взаимосвързани играчи, които вършат какво ли не – от даване на код на разработчиците на приложения за обезпечаване на доходи от потребителски данни до предложение на разбори от „ 1,9 милиарда устройства “ и достъп до набори от данни за стотици милиони хора. Шест компании са декларирали, че обгръщат повече от милиард устройства в своите данни. Поне четири настояват, че техните данни са „ най-точните “ в промишлеността.

„ Няма особена бистрота “ в сектора, споделя Джъстин Шърман, помощник в Duke Tech Policy Lab. Определя бизнеса като в действителност комплицирана сенчеста мрежа от взаимоотношения сред въпросните компании – която е мъчно да се разплете. „ Те стъпват на обстоятелството, че необятната общност и хората в регулаторните органи не обръщат внимание на това, което вършат “.

Понякога се случват събития и истории, които осветяват какъв брой инвазивна може да бъде промишлеността. През 2020 година едно издание заяви, че X-Mode – компания, която събира данни за местонахождение посредством разнообразни приложения – е натрупала данни от мюсюлмански молитвени сбирки и продава тези данни на военни контрагенти. Уолстрийт Джърнъл заяви през 2020 година, че Venntel, снабдител на данни за местонахождение, продава локационни данни на федералните имиграционни управляващи. Един католически вестник пък наскоро употребява данни за местоположението от снабдител, с цел да разкрие духовник, който е посещавал гей-барове (все още не е известно коя тъкмо компания е продала тази информация).

Много компании се кълнат, че поверителността е в центъра на техния бизнес и че те внимават в никакъв случай да не продават информация, която може да бъде проследена до равнище обособен човек. Но откриватели, учещи анонимизираните данни за местонахождение, споделят, че това изказване е доста подвеждащо.

Истината е, че е доста мъчно да се знаят и схванат всички способи, по които се наблюдават и търгуват данните за това къде по кое време и по какъв начин се движим. Компаниите постоянно разкриват малко за това какви приложения служат като източници на данните, които събират, от какво тъкмо се състоят тези данни и къде отиват. За да събере цялостна картина на екосистемата, Markup прегледа уебсайтовете и маркетинговата тирада на всяка от 47-те компании, които разпознава като работещи в промишлеността за данни за местоположението, както и всяка информация, която разкриват за това по какъв начин данните се озовават при тях.

Как данните напущат телефона

В множеството случаи приключването на данните за местоположението стартира от личните ни ръце, когато някое приложение ни изненада с уведомление, че желае позволение за достъп до нашите локационни данни.

Приложенията имат всевъзможни аргументи да употребяват местоположението. Картографските приложения би трябвало да знаят къде се намираме, с цел да ни дадат инструкции по какъв начин да пътуваме. Приложенията за времето ревизират местоположението, с цел да дадат подобаваща метеорологична информация. Приложенията за видео-стрийминг ревизират къде се намираме, с цел да се уверят, че сме в страна, в която има лиценз за поточно предаване на избрани излъчвания.

Всичко това е понятно на множеството хора. Затова те без съмнение дават позволение за потребление на локационните данни.

Ала без знанието на множеството консуматори, някои от тези приложения продават или споделят данните за местоположението на своите консуматори с компании, които проучват данните и продават информацията, да вземем за пример Advan Research. Други компании, като да вземем за пример Adsquare, купуват или получават данни за местоположението от приложения за обобщаването им с други източници на данни. Компании като компаниите за недвижими парцели, хедж-фондове и редица предприятия за търговия на дребно могат да се извърнат към сходни компании и да употребяват данните за своите реклама, разбор, създаване на капиталова тактика или маркетингови цели.
още по тематиката
Твърде мъчно е да се каже кои приложения на телефона употребяват данните за личните си функционални цели и кои вършат освен това – пускат персоналните локационни данни в икономическия „ ефир “, споделя Серж Егелман, откривател в Международния институт по компютърни науки на UC Berkeley и механически шеф на AppCensus, изследвал тематиката с разрешенията за чувствителни данни за мобилни приложения.

„ Когато приложението пита за местонахождение, тъкмо сега, когато търсите нещо в близост, и Ви изскочи диалогов прозорец за искане на позволение, Вие можете рационално да заключите, че „ несъмнено, това е за обслужване на моето търсене “. Ала няма гаранция за това “, изяснява Егелман. „ И сигурно е всекидневно да не се сервират детайлности, разкриващи какво в действителност се случва с данните, което да указва, че потреблението на данните ще бъде лимитирано единствено и само до тази цел “.

Както може да се чака, фирмите, които търгуват с локационни данни, не са склонни да споделят от кои тъкмо приложения получават данни. Фирми като Adsquare и Cuebiq споделят, че не разкриват обществено от кое място тъкмо взимат локационните данни, с цел да запазят конкурентно преимущество. Те обаче поддържат тезата, че процесът им на приемане на данни за местоположението е „ транспарантен и с ясно единодушие от потребителите на приложението “.

„ Всичко е извънредно транспарантно “, споделя Бил Дади, представител на Cuebiq. Добавя, че потребителите би трябвало да знаят какво вършат приложенията с техните данни, защото малко на брой са съгласни да ги споделят. „ Заявките за включване ясно удостоверяват, че потребителите са изцяло наясно със протичащото се, защото процентите на включване са общо взето по-ниски от 20%, според от приложението “, споделя Дади в имейл.

Янис Циунис, основен изпълнителен шеф на компанията за разбор на местоположението Advan Research, споделя, че неговата компания купува от агрегатори на данни за местонахождение, които събират данните от хиляди приложения. Не споделя обаче кои са тези приложения. Според Циунис приложенията, с които компанията работи, категорично известяват потребителя, че споделят локационните данни с трети страни. Това бива указано някъде в политиките за дискретност. Малцина обаче четат политиките за дискретност.

Само един корпоративен представител – Ашли Докинс от Foursquare, в действителност показва съответни приложения – личните артикули на Foursquare като Swarm, CityGuide и Rewards – като източници за данните за местоположението.

Foursquare обаче има безвъзмезден комплект за разработка на програмен продукт (SDK) – набор от авансово построени принадлежности, които разработчиците на други системи могат да употребяват в личните си приложения. Така те биха могли да вземат локационни данни от всяко приложение, което употребява въпросния SDK. Знае се, че този инструмент се употребява от приложения като GasBuddy (услуга, която съпоставя цените на околните бензиностанции), Flipp (приложение за пазаруване на ваучери) и Checkout 51 (друго приложение за отстъпки, основано на местоположението).

По данни от Mighty Signal – уебсайт, който проучва и наблюдава SDK в приложения – SDK наборът на Foursquare се употребява в цели 26 приложения за Android. Разбира се, не всяко всяко от тях изпраща локационни данни. Но сигурно една част го вършат.

Методът на Foursquare за приемане на локационни данни посредством вграден SDK е нормална процедура. От 47 компании, боваещи с сходни данни, 12 популяризират SDK на разработчици на приложения, които биха могли да им изпращат данни за местоположението в подмяна на пари или услуги.

Placer.ai показва в своя маркетинг, че прави разбор на пешеходния трафик и че неговият SDK е конфигуриран допълнително от 500 приложения. Съответно има информация за повече от 20 милиона устройства. „ Ние си партнираме с мобилни приложения, предоставящи услуги за местонахождение, и получаваме анонимизирани систематизирани данни. Критично е, че всички данни са анонимизирани и лишени от персонални идентификатори, преди да доближат до нас “, споделя в имейл Итън Чернофски, вицепрезидент по маркетинга в Placer.ai.

На пазара на локационни данни

След като локационните данни за местоположението на човек са събрани и са влезнали на пазара за локационни данни, те могат да се продават още веднъж и още веднъж от доставчиците. Информацията може да се окаже в ръцете на компания за „ локационно разузнаване “, която употребява необработените данни, с цел да проучва пешеходния трафик за търговски центрове и магазини, както и демографските данни, свързани с посетителите. Хедж-фондовете да вземем за пример могат да имат интерес към това, искайки да знаят какъв брой хора влизат в даден магазин.

„ Има агрегатори, които събират данните от голям брой приложения и продават на едро. След това има компании за разбор, които купуват данни или от агрегатори, или от приложения, и правят анализите “, споделя Циунис от Advan Research. „ И всеки продава на всеки различен “.

Някои пазари за данни са част от добре познати компании, като Amazon AWS Data Exchange или Data Marketplace на Oracle, които продават всички типове данни, а освен данни за местоположението.

Други компании като Narrative просто свързват купувачи и продавачи на данни, като им дават платформа. Уебсайтът на Narrative да вземем за пример изброява доставчиците на локационни данни като SafeGraph и Complementics измежду своите 17 снабдители с повече от два милиарда идентификационни номера за мобилна реклама, от които купуват.

Но изпълнителният шеф на Narrative Ник Джордан споделя, че компанията даже не преглежда самите данни. „ Има редица компании, които употребяват нашата платформа за придобиване и/или обезпечаване на доходи от геолокационни данни, само че в действителност нямаме никакви права върху данните “, разкрива той.

Давайки визия за това какъв брой огромна е промишлеността, Amass Insights има 320 снабдители на локационни данни, изброени в своята папка, по думите на Джордан Хауер, изпълнителен шеф на компанията. Въпреки че тя не събира или не продава непосредствено данните, хедж фондовете са подготвени да си платят, с цел да ги преведе през безбройните компании за локационни данни, споделя той.

Местата, където отиват данните

Има цялостен куп евентуални купувачи на данни за местоположението: вложители, които търсят информация за пазарните трендове или какво вършат техните съперници, политически акции, магазини, които наблюдават за клиентите, и правоохранителни органи, наред с други.

Данни от компанията за локационно разузнаване Thasos Group са употребявани за броене на служащите, които поемат спомагателни смени в заводите на Tesla. Политическите акции също употребяват данни за местоположението на хора – такива, които са били на манифестации – за целенасочена реклама.

Известно е, че заведенията за хранене за бързо хранене и други компании купуват локационни данни за рекламни цели с акуратност до човешка стъпка. Например през 2018 година Burger King организира промоция, при която, в случай че телефонът на клиента е на разстояние до 600 стъпки от McDonalds, приложението Burger King би разрешило на потребителя да си купи Whopper за един цент.

Властите в лицето на разнообразни служби – приходни организации, митници и гранична полиция – също купуват локационни данни.

Предложенията са най-разнообразни. Advan Research да вземем за пример употребява исторически локационни данни, с цел да каже на своите клиенти от кое място идват техните гости. Прави даже догатки за техните приходи, раса и ползи въз основа на това къде са били по-рано.

„ Например знаем какъв е междинният приход в даден квартал съгласно данните от преброяването; по-късно има две устройства – едното отива в McDonald’s или Walmart, а другото отива при дилър на BMW и Tiffany’s… можем да си създадем изводите за парите им “, споделя Циунис от Advan Research.

Някои комбинират локационните данни с други данни, събрани от човешките онлайн действия. Complementics, която може да се похвали с данни за „ повече от милиард идентификатори на мобилни устройства “, предлага данни за местоположението в тандем с данни за разнообразни устройства за ориентиране на мобилни реклами.

Регулации

В момента съвсем няма регулации кой и при какви условия може да купува локационни данни. Нямат значение нито район, нито народност, нито нравственос. В нито една страна няма нещо, което да пречи на дадена компания да продава данни на който и да било.

Съществуващите закони за дискретност не лимитират кой може да купува локационни данни, макар че в някои райони жителите могат да изискат данните им да не се „ продават “ – което от своя страна може да бъде комплицирано определение.

Общият правилник за отбрана на данните на Европейския съюз има по-строги условия за известяван на потребителите, когато техните данни се обработват или трансферират. Но мнозина са наясно, че е нереално да се чака клиентите да преследват фирмите и да упорстват да изтрият персоналните им данни. „ На процедура знаем, че потребителите не подхващат дейности “, споделя Ашкан Солтани, специалист по дискретност и някогашен основен технолог на Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати.

Компании като Apple и Гугъл, които управляват достъпа до магазините за приложения, са в най -добрата позиция да управляват пазара на локационни данни, съгласно Егелман от AppCensus.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР