Едва преминал първите сто дни, кабинетът на акад. Николай Денков

...
Едва преминал първите сто дни, кабинетът на акад. Николай Денков
Коментари Харесай

Най-субсидираният сектор: протестът на зърнопроизводителите

Едва минал първите 100 дни, кабинетът на акад. Николай Денков получава бойното си кръщение тази седмица. Зърнопроизводителите започват народен митинг от през днешния ден, енергетици възнамеряват да се изсипят в София на 19-ти, а партия " Възраждане "  ще излезе два дни по-късно пред Народното събрание. Сякаш са се наговорили да нажежат до алено есента на локалните избори, а провокациите към конфликти наподобяват неизбежни.

Тези митинги са разнообразни от гражданското неодобрение, избухнало поради жертви на произшествия или на грубо ликвидиране, затворена общинска болница, неприятни пътища или шеф феодал на държавно лечебно заведение. Те са политически, някои и антиевропейски по своята същина. А с цел да бъдат по-убедителни да вземем за пример протестите на зърнопроизводителите, някои медии обработват с внушения, че украинското зърно е " радиоактивно - поради повредата в Чернобилската АЕЦ ", че е " ГМО зърно "  и се употребява единствено за фураж.

От май 2022 година досега Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) е проверила 575 колета от Украйна към България и не е разкрила нито нарушавания на стандартите, нито нездравословни артикули. А някои проби слънчоглед демонстрираха по-висока масленост от българския. От 2016 година ЕС ползва за Украйна и Молдова задълбочено и всеобхватно съглашение за свободна търговия, което значи, че продуктите би трябвало да дават отговор на разпоредбите и условията в Общността.

Финансирани от Европейски Съюз, предани на Кремъл

Секторът, който е най-субсидиран и нападателно подпомаган, включително и с връщане на акциза за горивото, с лоби в политическите сили, ще блокира страната с купена с европейски дотации техника за по няколкостотин хиляди евро. Не желае конкуренция от Украйна, която води война и чиито производители не получават никакви дотации. Иска да продаде зърното си на високи цени и в случай че може - страната да помогне с пазарите, тъй като поради цялостните силози жътвата това лято стартира със забавяне. Около 75-80 на 100 от българското зърно се изнася.

Фермерите упорстват за обезщетения за милиони и да бъде продължена протекционистката мярка, забраняваща безмитния импорт на селскостопанска продукция от Украйна. 49-ият парламент я анулира с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Сред уредниците на земеделското неодобрение обаче личат близки до президента Румен Радев лица - като Тодор Джиков, някогашен началник на Асоциацията на картофопроизводителите и зам.- министър на земеделието в служебно държавно управление, Светлана Боянова - консултант на служебния министър на земеделието Явор Гечев, а в този момент отпред на Националната земеделска камара, както и обвързвания с пилона на Рожен Симеон Караколев, ръководител на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите. Всъщност присъствието на Караколев е необичайно - в последна сметка животновъдите имат интерес от евтини фуражи.

Зърнопроизводителите са непримирими - отхвърлят разговор, без значение от апелите на премиера, слагат ултиматуми, плашат с борба. Макар че на среща с министрите на финансите и на земеделието " с дребни изключения всички присъстващи организации, поддържаха отпадането на рестриктивните мерки за украинския импорт ", както изясни акад. Денков.

В последна сметка е реализиран компромис Украйна да наложи ограничавания на характерни експортни артикули съгласно страните и техните условия, с цел да не се основат проблеми на локалните производители. Предложението на премиера е българското решение за групите артикули и съответни количества да бъде взето след разискване с браншовите организации.

Когато обстоятелствата приказват, комбайните мълчат

" Този отрасъл е получил над 30 милиарда лв. субсидия от Европейски Съюз. Когато си получил такива пари, не може да приказваш, че ще събориш страната и ще фалираш… Моят съвет е да седнат на масата. " Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се пробва да балансира сред сектора, който протежираше, и държавно управление, което поддържа, с цел да оцелее. Депутатът от ГЕРБ и някогашен аграрни министър Десислава Танева застана зад митингите, като ги изясни с " неглижиране на бранша "  - теза, споделяна и от уредници като Светлана Боянова. По време на първия кабинет на ГЕРБ Танева се опита да наложи лобистка законова корекция, която принуждаваше притежателите на земи да ги оферират за продажба първо на арендаторите, обработвали ги най-малко 4 години. Тя не мина поради шума, който се подвигна, но с разнообразни способи, в това число престъпни, се стигна до такава степен, че близо 80% от обработваемата земя в България е засята със зърнено-житни култури.

Кадър от митинга на 18 септември 2023 край Благоевград Снимка: BGNES

Анализ на селскостопанската промишленост през първите 10 години от участието на страната в Европейски Съюз демонстрира ясни трендове към комерсиализация и консолидация, установи Департаментът по земеделие на Съединени американски щати. Според отчет от 2020 за преброяването на българските стопанства, те са 132 хиляди, като междинният размер на употребяваната земеделска земя се е утроил през последните 10 години до 33 хектара на стопанство (в съпоставяне с 15 хеткара приблизително в Европейски Съюз и 32 хектара приблизително в Нидерландия). Около 9% от стопанствата държат 85 на 100 от употребяваната земеделска земя - и тук лъвският къс е на зърнопроизводителите.

В Чехия и Словакия този дял е още по-голям - най-големите ферми в Чехия (27.8% от общия брой) и в Словакия (17.9% от общия брой) държат цели 92-93% от употребяваните аграрни площи, най-високите дялове измежду страните членки, по данни на Евростат за 2020.

По БНР през вчерашния ден Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) уточни тази " чудовищна централизация на благосъстоятелност " вследствие на субсидирането. (Eвропейските дотации се отпускат на база директни заплащания на повърхност.) " Земеделците понижават с очевидно забележимата причина, че едни огромни фамилии просто изтикват всеки ", сподели Безлов. 

Политическа воля за смяна на схемата обаче мъчно ще се откри - макар отчетите на специалисти, журналистическите следствия и войната в Украйна. Всички те разкриват огромните проблеми с високата централизация на употребяваната земя, превес на монокултурното земеделие, приток на големи средства в стеснен кръг притежатели, свързани между тях. Досега обаче нито едно ръководство не се е осмелило да наруши комфорта на зърнарите. Акад. Денков е първият, който най-малко им се опълчи - даже и с политнекоректното, само че самоуверено изказване, че не договаря с " терористи ", а даде обещание и идна смяна на методиката на дотациите, тъй че всички браншове да се възползват.

Нови приливни талази

След тътена на комбайните и тракторите, идват възгласите на миньорите и енергетиците, вдигнати от синдикатите с настояването да бъде непокътнат въгледобивът и да не се бърза със закриването на базови мощности. В основата на недоволството им са териториалните проекти за обективен преход, които не дават никакви ясни гаранции за бъдещето на хората като работа и живот в трите въглищни района - Стара Загора, Перник и Кюстендил. Този парещ проблем също остана за кабинета Денков-Габриел.

Протестът на " Възраждане "  не е изненада - проруската групировка по принцип е против ръководещите, само че в този момент прибавя и щипка яд против " новата американска база в Ямбол, целяща цялостното колонизиране на моята Родина "  (по Костадин Костадинов). А откакто началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов рестартира концепцията, стартирана през 2019, за координационен център на НАТО за Черно море в България, това сигурно ще налее още бензин във възванията.

Тътенът на комбайните отприщи вълна от митинги - надали и благосклонностите на българите.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР