Едва от днес заведенията имат пълното законно право да начисляват

...
Едва от днес заведенията имат пълното законно право да начисляват
Коментари Харесай

Едва от днес кръчмите могат законно да слагат 9% ДДС за виното

Едва от през днешния ден заведенията имат цялостното законно право да начисляват 9% Данък добавена стойност за бирата и виното вместо общоприетите 20 %. Законовите промени за данъчното облекчение са оповестени в днешния брой на Държавен вестник. Но заведения за хранене и питейни заведения си разрешиха да употребяват понижената ставка още от 1 август - макар неналичието на законово съображение. А притежатели даже се заканиха да съдят Национална агенция за приходите, в случай че данъчни инспектори тръгнат да ги ревизират и глобяват.

Абсурдната обстановка се получи, тъй като управяващите ненадейно взеха решение, че би трябвало още да оказват помощ на ресторантьорския и откакто намалиха ДДС за храната, направиха същото и за нискоалкохолните питиета. Те напъхаха смяната по неотложност измежду други корекции в Закона за локалните налози и такси, като оповестиха, че облекчението влиза в действие от 1 август - а гласоподаваха закона на 30 юли!. Това беше измежду " предпочитаните антикризисни "  мерки, които болшинството в Народното събрание побърза да гласоподава, преди да излезе във почивка. Други, надалеч по-важни мерки за бизнеса и за жителите, останаха за септември-октомври.

Парадоксът е, че заведенията започнаха още от 1 август да прилагат понижения Данък добавена стойност за бирата и виното - без съответната смяна да е обнародвана в Държавен вестник. Такова нещо може да се случи единствено в територия като нашата, на която законите не са на особена респект.

 



 Илияна Кирилова

 

И не са единствено заведенията. Много зали за фитнес и разнообразни типове спортове  също подраниха с ниската ставка.  Ами в случай че президентът беше наложил несъгласие на законовите промени?

Национална агенция за приходите и финансовото министерство по този начин и не излязоха с публична позиция за  абсурдната обстановка.  Депутатите, дали своят вот на 30 юли смяната в Закона за Данък добавена стойност, също не разясняват проблема, тъй като още на идващия ден излязоха в едномесечна лятна ваканция. 

 

Няма по какъв начин да прилагаш необнародван закон, е безапелационното мнение на адвокати. В случая новият данък не може да се приложи и със задна дата, тъй като е изискуем сега на продажбата на стоката или услугата.

" Направили сме информация във финансовото министерство и Национална агенция за приходите. Оттам ни увериха, че ставката 9% за вино и бира е в действие от 1 август. Тя ще бъде обнародвана идната седмица. Затова Национална агенция за приходите не вършат проблем особено за Данък добавена стойност при инспекциите, които текат сега, изключително по морето ", разяснява за " Сега " ръководителят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. По думите му всеобщо ресторантьорите работят с 9% Данък добавена стойност още от 1 август.

От Българска асоциация " Фитнес и здраве " споделят, че техните членове нямат единно мнение. Някои още от началото на август начисляват 9%-ната ставка, други работят със остарялата - 20%, в очакване на обнародването на закона. " Всеки си поема самичък решението за Данък добавена стойност ", сподели ръководителят на асоциацията Петър Ангелов. И показва, че особено в неговите фитнес зали - " Атлетик ", още от 1 август касовите апарати са настроени да работят с 9% данък. " Ако Национална агенция за приходите ми сформира акт, ще ги осъждам ", зарича се Ангелов.

Намаляването на Данък добавена стойност за фитнес-залите изненадващо се появи при второто четене на закона в бюджетната парламентарна комисия. Мярката не беше обявена на брифинга след съвещанието на Управляващата коалиция, на който Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов оповестиха събаряне на данъка за бира, вино, туроператори и така наречен " инцидентен транспорт ". Депутати от ГЕРБ и Оперативна програма обаче, отпред с Валери Симеонов, в последния миг вкараха в листата още цялостен един бранш - " доставката на услуга за прилагане на спортни уреди ". Това включва необятна гама от спортни действия - фитнеси, басейни, тенис-кортове, футболни стадиони и всевъзможни спортни зали. Тепърва ще изскачат разногласия какво се схваща под спортни уреди, като да вземем за пример дали ски-пистите и лифтовете също ще може да се употребяват с понижената ставка.

Заради прибързаното събаряне на Данък добавена стойност без никакви обсъждания (само в границите на една седмица и още веднъж през преходните и заключителните разпореждания на различен закон) ще се появят и други проблеми. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова към този момент разгласи, че страната ни е застрашена от наказателна процедура от Еврокомисията поради туроператорските услуги. Причината е, че при тях се полза маржът, а не самата услуга, и в тази ситуация не може да се начислява Данък добавена стойност, по-нискък от общоприетия за страната.

Управляващата коалиция за повторно смъква Данък добавена стойност като краткотрайна антикризисна мярка в изискванията на COVID-пандемията, която ще работи до края на 2021 г. От 1 юли налогът бе понижен до 9% за ресторантьорските услуги, книгите, бебешките и детски храни. Този жест властта направи с ясното схващане, че цените на стоките и услугите няма да паднат за крайния консуматор и по този начин да облекчат личните му финанси, а само ще оставят по-голяма облага в търговците. Тепърва ще излиза наяве по какъв начин се отразява на бюджета пониженият Данък добавена стойност - главен приходоизточник, който обезпечава една четвърт (12 милиарда лева.)  от постъпленията в хазната.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР