Едва от 1 до 15% чисто месо има в различните

...
Едва от 1 до 15% чисто месо има в различните
Коментари Харесай

Кренвирши под микроскоп - какво се вижда

Едва от 1 до 15% чисто месо има в другите марки кренвирши, сподели микроскопски разбор на един от най-купуваните хранителни артикули.

Експериментът беше изработен от MU-Sofia Pathology - фейсбук страница на студентите по патология в столичния Медицински университет, и бързо стана една от най-споделяните и коментирани изявления в Мрежата.

Сред находките в малотрайния салам, с изключение на от 1 до 15% месо, под микроскопа се виждат мастна тъкан, хрущяли, кожа, елементи от артерии, нервни нишки, растителни семки и кафези, огромни сектори от лой и вода, протеини с неразбираем генезис.

След като опитът на младите патолози стана шлагер в обществената мрежа, създателят му бе потърсен за изявление от bTV, само че отхвърли да застане пред камерата.

Той обаче акцентира, че в тази ситуация става въпрос за морфологично проучване, което единствено по себе си не е задоволително за преценка на хранителната стойност на кренвиршите.

По думите на дългогодишния производител Теодор Янков нерядко в свинските кренвирши се употребява пилешки прат - пилешки кожи, както и отрязъци и заместители:

" В едни кренвирши би трябвало да има главно и само може би над 95-97%, наблягам - българско месо. Сол, подправки и вероятно разрешените по стандарт консерванти. По никакъв метод в кренвиршите не би трябвало да участват всевъзможен тип емулсии, не трябва да се употребяват никакви млечни фибри, протеини "

Според проф. доктор Стефан Драгоев - член-кореспондент на Българска академия на науките и учител в Университета по хранителни технологии в Пловдив, е естествено в хомогенната примес на кренвиршите да се намират сходни частици. Той изясни, че остатъците от кожа да вземем за пример не значат, че кренвиршът не е от месо.

За мен това е една нечиста сделка ", разяснява той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР