Едва осем студенти са сключили договори за стаж и работа

...
Едва осем студенти са сключили договори за стаж и работа
Коментари Харесай

Само осем студенти са избрали да учат безплатно и да останат у нас

Едва осем студенти са сключили контракти за стаж и работа с работодатели, по силата на които следването им ще е отчасти или напълно гратис. В подмяна на това пък те се задължават да работят при същия шеф най-малко 5 г. след завършването си. Това излиза наяве от отговори на просветното министерство на въпроси на " Сега " по отношение на новата опция, която бе дадена от началото на академичната 2021/22 година

Списъкът с работодателите, които имат право да подписват сходни контракти, бе утвърден през юли от Министерски съвет, а през вчерашния ден МОН публикува , за които страната заплаща напълно или отчасти разноските за следването при подписан контракт с шеф за стаж на студента за интервала на образованието и за работа след сполучливото му довеждане докрай. Към момента работодатели имат право да подписват сходни контракти, а броят на студентите, от които са декларирали потребност, са 975 от 96 разнообразни специалности. 

Всички студенти със подписани към този момент контракти следват медицина. Трима са от Медицинския университет в Плевен и ще стажуват и работят в УМБАЛ - Д-р Георги Странски ЕАД - Плевен. Други трима учат медицина в МУ-Варна, като двама от тях ще стажуват и работят в Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване - Бургас АД, а третият - в МБАЛ - Добрич. Още двама студенти, учещи в направление здравна сестра в МУ-Пловдив, са сключили контракти с УМБАЛ " Свети Георги " ЕАД и МБАЛ - Пазарджик АД.

Предвидените средства за 2022 г. за заплащане на разноските на въпросните студенти, които към този момент са сключили контракти с шеф, са в размер на 47 380 лв. (за двама студенти в държавна поръчка и шестима в платена форма на обучение). При подписване на нови договори МОН ще има възможност да отпуска спомагателни средства. В плана на бюджет за 2022 година са препоръчани общо 5.4 млн. лв. за тази мярка. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР