Едва около 5% от направените PCR тестове у нас за

...
Едва около 5% от направените PCR тестове у нас за
Коментари Харесай

Само 5% от PCR-те платени от Здравната каса

Едва към 5% от направените PCR проби у нас за COVID-19 са платени от Здравната каса. За интервала от април до края на август утвърдените за възнаграждение проучвания „ Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19 “ са 19 324. Това сочи информацията на уеб страницата на Здравната каса, написа Монитор.

Те са били на стойност 1,159,440 лева В същото време общият брой на направените PCR-и у нас до края на август са над 409 хиляди, а към днешна дата над половин милион. 60 лв. пък е закрепената цена, която заплаща страната на лабораториите, които правят такова проучване.

Забелязва се нарастване на платените от Здравната каса проби през юли и август. Тогава те са били надлежно по 7 402 и 7 245 теста. Справката сочи, че за целия интервал от 1 април до 31 юли Касата е заплатила към 12 000 проучвания. За август пък най-вече утвърдени за погашение има за София-град - 6 754, а минимум в Хасково-41.

" Според мен нарастването на платените от Здравната каса проби може да се дължи само на по-големия брой предписани от тези, които имат право да вършат това по НЗОК. А това са чиновниците от РЗИ. Като се има поради, че от началото на пандемията досега към този момент са направени над половин милион PCR-и, представете си какъв брой от тях са по НЗОК. Това е капка в морето ", разяснява пред " Монитор " пулмологът доктор Александър Симидчиев. Той поддържа концепцията общопрактикуващите лекари да могат да издават посоки и да тестват за ковид, само че това да става единствено по избрани критерии.

" Не бива да се прави под път и над път, тъй като тестването на безсимптомен човек  не е дейно ", сподели той. Д-р Симидчиев изрази вяра, че напълно скоро на пазара ще се появят и новите, антигенни проби, които дават същата информация като PCR-ите. Благодарение на тях обаче резултатът ще е подготвен за 10 минути.

" Те наподобяват на имунологичните проби, употребява се същият материал, както при PCR. Изследва се за вируса, а не за имунната реакция към него ", посочи доктор Симидчиев.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР