"Едва ли ще се стигне до повишаване на цените и

...
"Едва ли ще се стигне до повишаване на цените и
Коментари Харесай

Фермери: Плодове и зеленчуци няма да поскъпнат

 "Едва ли ще се стигне до повишение на цените и надали нещо ще липсва в комерсиалните вериги, като се вкара задължението 50% от пресните плодове и зеленчуци да са български ". Това сподели в изявление за БНР Мариана Милтенова от Националното съдружие на градинарите.

Вчера държавното управление задължи комерсиалните вериги да оферират хранителни артикули от локални (регионални) производители в обектите си. Това стана с разпореждане, гласувано на изключително съвещание на кабинета.

По думите ѝ е имало манипулативни изказвания от страна на веригите магазини, че цените ще се покачат, само че "хората виждат цените на българските плодове и зеленчуци по пазарите и схващат, че това не е правилно ".

Тя посочи, че с цел да може да се обезпечи задоволително количество от пресните плодове и зеленчуци, тези вериги от супермаркети е належащо да стартират да подписват контракти с българските производители, с цел да може да се подсигурява тяхната продукция: "Никой не създава продукция, без да има някаква гаранция за пазара си, тъй като става дума за свежа продукция, която би трябвало да се осъществя "

Милтенова изрази очакване незабавно да стартират такива диалози сред производителите и комерсиалните вериги.

Според нея в постановлението на Министерския съвет не са конкретизирани нито проценти, нито площи, нито съотношението на предлаганата продукция: "Това дава опция за пояснение по друг метод. Трябваше да има посочен %, съгласно мен трябваше да бъде 50% общо - като се направи разбор и съответните разяснения дали ще бъдат 30-50% за другите стокови групи ".

По думите на Милтенова огромна част от производителите на плодове и зеленчуци разполагат със документи, които всяка година се усилват и се изискват от комерсиалните вериги. Тя изрази вяра за договаряния с веригите и за документите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР