Едва ли първата асоциация когато говорим за банки и финанси

...
Едва ли първата асоциация когато говорим за банки и финанси
Коментари Харесай

Може ли една банкова сметка да бъде зелена? |

Едва ли първата асоциация когато приказваме за банки и финанси е екология и грижа за природата. И въпреки всичко банковата сметка може да бъде, настояват от ПроКредит.

По какъв метод клиентът способства за опазването на природата посредством работата си с нея?

Според финансовите специалисти когато едно физическо лице става клиент на дадена банка, би трябвало да се интересува от това активността на какви браншове поддържа банката, осигурявайки им финансиране. В това отношение от ПроКредит изрично декларират, че не биха подкрепила вложения в действия, който замърсяват околната среда и при които не виждат предприемане на ограничения, които да минимизират замърсяването.

Другото, което потребителят на банковата услуга може да направи, е да се обслужва напълно онлайн. Така понижава отпечатъкът на банката за околната среда - не се разпечатват документи, което автоматизирано значи избавени от изсичане на дървета. Онлайн банкирането с изключение на всичко друго е и в полза на клиентите. Те не би трябвало да вървят до клон на банката, да чакат на опашка, да губят скъпо време. Всичко може да става от компютъра или мобилния телефон. Това е и улеснение за хората, които се тормозят съществено от пандемията от ковид - нищо не им пречи да свършат цялата работа до момента в който са у дома или на работа. 

Не на последно място, всеки може самичък да допринесе за понижаване на въглеродните излъчвания. Това се получава, в случай че се опитваме да създадем дома си по-енергоефективен. Например като купуваме на жилище в постройка, която е със документ за енергийна успеваемост или пък в случай че си инсталираме фотоволтаична апаратура с батерия на покрива на къщата.

Темата за опазването на околната среда става все по-актуална в последните няколко години. Такава е и посоката на цялостната политика на Европейския съюз.

Основна част от клиентите на ПроКредит са дребни и междинни компании, които влагат в нови работни места, в развиване на технологиите, в произвеждане и земеделие, в износа на български артикули.

От банката са безапелационни, че познават добре техните потребности и се стремят да са им сътрудник в новите им инициативи.

Знаем какъв брой значимо за тях е бизнесът им да е сполучлив и конкурентноспособен. Затова поддържаме техните планове за възстановяване на енергийната успеваемост и предлагаме доста положителни условия на всяка компания, която се нуждае от финансиране, с цел да развива бизнес, зает с проблемите на околната среда, изясняват от финансовата институция.

От Прокредит регистрират постоянен растеж на каузи на портфейла от зелени заеми през последните няколко години, което е показателно за напъните на банката в поддръжка на природосъобразни вложения за понижаване на въглеродните излъчвания.

Към средата на тази година, отпуснатите зелени заеми на банката възлизат на съвсем 1/3 от общия портфейл от капиталови заеми. Фирмите, които вършат сходни вложения, са от всички сектори – от производството и търговията през земеделието, до услугите и превоза. Те употребяват финансиране за нови машини, за усъвършенстван сграден фонд, влагат в ръководство на боклуци, електрически автомобили, фотоволтаици и биоземеделие. В допълнение Прокредит предлага и финансиране за физически лица в енергийно ефикасни планове на своите домове и по този метод понижават разноските си за ток.

Всъщност първите зелени заеми, отпуснати от банката, са още от 2006 година ПроКредит е пионер в предлагането на финансиране за зелена сила и енергийна успеваемост и вече разполага с насъбрано опит и познания в насърчаването на вложения от този тип. Има и профилиран отдел от петима специалисти в този тип кредитиране. Затова Прокредит претендира, че е Банката за зелени заеми, както измежду дребните и междинни компании, по този начин и измежду депозантите и вложителите.

В продължение на тази ни политика за финансиране на зелени планове в този момент Прокредит предлага и. Тя е ориентирана точно към такива клиенти, които мислят за опазването на околната среда и ги е грижа за това. Средствата, които клиентите поддържат по тези сметки напълно се влагат в зелени вложения. Вложителите на банката могат да са сигурни, че парите им са " дейни " в стопанската система, предоставени като финансиране на планове с ясна и смислена цел.

В тази връзка ще продължаваме да развиваме портфолиото ни от „ зелени артикули “. Една дребна част от хората в действителност се замислят по какъв начин банката употребява техните средства и какви планове финансира с тях. Фокусът на ПроКредит Банк е точно в това – тези пари да подтикват от ден на ден екологични планове, показват от финансовата институция.

А по какъв начин клиентът може да наблюдава дали това в действителност е по този начин?

Помислено е и за това. Клиентите получават регулярен доклад за потреблението на средствата и образци за вложенията, които банката е финансирала.

Разплащателната сметка се предлага с дебитна карта, посредством която клиентите получават опция за безграничен брой безвъзмездни преводи на всички АТМ в страната, преводи в лв. посредством интернет банкиране, заплащане на битови сметки и СМС известявания, като заплащат единствено една месечна такса.

В международен мащаб над 6 милиарда дебитни пластмасови карти се създават, което от своя страна генерира съвсем 6 млн. тона боклук, който би се рециклирал за 400 години.

И по тази причина дебитната карта към е направена от 82% разградими материали от биологичен генезис, създадени от царевица. След 4 години, когато изтече валидността на картата тя може да бъде компостирана и се разгражда за 6 месеца за разлика от пластмасовата карта.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР