Едва ли нещо оставя толкова траен отпечатък върху нас, колкото

...
Едва ли нещо оставя толкова траен отпечатък върху нас, колкото
Коментари Харесай

Първата връзка ни бележи завинаги

Едва ли нещо оставя толкоз дълготраен отпечатък върху нас, колкото първата ни връзка. Тогава мнозина претърпяват първия си флирт, първата целувка или даже „ първия път “. Нерядко обаче в първата си връзка се разкриваме пред някого и на духовно равнище. Учим се да построяваме доверие и може би за първи път се демонстрираме уязвими. При това се научаваме да обичаме, да се смеем и да плачем. Защото нерядко тъкмо тогава претърпяваме и първото си малко – или пък огромно? – любовно отчаяние. Във всеки случай умерено можем да кажем, че първата връзка оказва доста влияние върху целия ни по-късен любовен живот с всичките му върхове и падeния. Докъде в действителност се простира въздействието на първата обич?

Търсим приликата или я заобикаляме

Дали външни белези или черти на характера: постоянно неумишлено търсим сходства сред първия си и всеки идващ сътрудник. Най-вече тогава, когато пазим прелестен спомен от претърпяното. И назад, неприятният опит от първата връзка може да докара до това да заобикаляме същия вид човек във физически или в нравствен проект.  

Пренасяме добитите привички

Във всяка връзка, траяла с месеци или години, се образуват избрани привички, които постоянно самите ние не осъзнаваме. Ако добитите привички са хубави, новата връзка нормално печели от това. Такъв е да вземем за пример навикът да поддържаме колегата си при всевъзможни условия. Този и други сходни привички се дефинират като soft skills („ меки/добри умения “). Но неприятните привички също може да се проявят с течение на времето – и даже да се задълбочат в една последваща връзка. В случая може да помогне преправянето на остарелия модел и търсенето на нови пътища, без обаче да изневеряваме на себе си.

Чрез връзката си сътворяваме визия за себе си

След като сме изживели първата си сериозна връзка, към този момент знаем какво сме очаквали и какво сме получили – или не сме получили – от нея. Знаем също и какво не бихме желали да ни се случи или да изтърпим отсега нататък още веднъж. Една връзка може да изпита възприятията ни и да ни накара да си отговорим на въпроса за какъв вид връзки мечтаем. Във всеки случай от първата връзка научаваме извънредно доста за самите себе си като сътрудници, за половите си желания и за ценностната си ориентировка.

Изострена сензитивност към позитивно и негативно

Човек се учи от всяка връзка! Ако в първата си връзка сме понесли сериозна контузия, да вземем за пример невярност, страхът това да не се повтори ни съпровожда във всяка последваща връзка. Сетивата ни са с изострена сензитивност към изневярата, което от своя страна ни оказва помощ да си изградим самоотбрана. Обратно, позитивните страни на първата връзка постоянно ни карат да чакаме същото от новия сътрудник.

Цветелина Велчева

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР