Едва ли има човек, който да не обича да се

...
Едва ли има човек, който да не обича да се
Коментари Харесай

Миналата седмица видяхте първата снимка на Стрелец А*. Сега можете да я чуете

Едва ли има човек, който да не обича да се любува на невероятните фотоси на космоса. Понякога обаче астрономите (и в частност екипът от рентгеновата обсерватория „ Чандра “ на NASA) съумява да погъделичка и слуха ни, като трансформира данните, събрани за галактическите обекти, в тон. Точно това се случва със Стрелец А* - свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път.

Миналата седмица екипът Event Horizon Telescope показа първата директна фотография на този необикновен обект, ситуиран в сърцето на нашата вселена. И в този момент можете и да го чуете.

Разликата в силата на звука наблюдава измененията в яркостта на материала към хоризонта на събитията на Стрелец А*. Хоризонтът на събитията в действителност е „ повърхността “ на черната дупка – границата, от която няма връщане обратно. Веднъж щом нещо я пресече, то не може да се измъкне от черната дупка (това важи даже и за светлината). Материалът наоколо до черната дупка се движи по-бързо от оня, ситуиран по-далече от нея – това е показано чрез по-високи честоти.

Сонификацията е основана по този начин, че да даде 3D стерео тон.

Стрелец А* се намира на към 27 000 светлинни години от нас. Нейната маса е към 4,1 млн. пъти по-голяма от слънчевата. Черните дупки са солидни, само че и извънредно плътни. Цялото изображение, което виждате нагоре, би съумяло да се помести в границите на орбитата на Меркурий. За да можем да зърнем нещо толкоз (относително) малко, се нуждаем от телескоп с размера на Земята. Не разполагаме с подобен, само че можем да се възползваме от един много остроумен трик във физиката и да накараме голям брой разнообразни наземни телескопи да работят в тандем по този начин, като че ли са едно цяло. Точно това съумява да направи екипът на Event Horizon Telescope. Прецизността на крайния резултат е толкоз висока, че новополученият „ телескоп “ би могъл да зърне поничка на повърхността на Луната.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР