Едва ли има човек, който да не е чувал за

...
Едва ли има човек, който да не е чувал за
Коментари Харесай

Непознатите чудеса на Античния свят

Едва ли има човек, който да не е чувал за Седемте чудеса на Античния свят – Висящите градини на Семирамида, Статуята на Зевс Олимпийски, храмa на Артемида в Ефес, Халикарнаския пантеон, Родоския исполин, Александрийския фар и, несъмнено, пирамидите в Гиза. По света обаче има и други паметници, основани в далечното минало, които не са толкоз известни, само че изумяват всеки, имал опцията да ги види.

Ето и част от тях: 

Extreme Makeover: World's oldest temple, Göbekli Tepe, to be restored.
— Nat Geo Photography (@NatGeoPhotos)
Гьобекли тепе

Намиращ се на територията на модерна Турция, покрай град Шанлъурфа, комплексът Гьобекли тепе е най-древният мегалитен археологически обект в света. Учените считат, че той е основан преди към 12 000 години (за съпоставяне, Хеопсовата пирамида в Гиза е приключена преди към 4600 години). Състои се от няколко правоъгълни пространства, каменни кръгове и десетки плочи, на които има разнообразни изображения – като скорпиони, лъвове и змии. Откриването на Гьобекли тепе се смята за едно от най-значимите събития в историята на археологията, само че към момента за комплекса се знае относително малко.

Експертите допускат, че той съставлява антично паметно оборудване.  
Кой в действителност е основал Гьобекли тепе? Според някои, той е дело на ловци-събирачи. Ако тази доктрина бъде доказана, това ще промени изцяло досегашните ни показа за тези общества и обществената еволюция на индивида. Част от учените са на мнение, че Гьобекли тепе може да е изиграл значима роля за по-късното развиване на градската цивилизация. Все още никой не знае по какъв начин основателите на комплекса са го поддържали, нито какво ги е стимулирало да се захванат с сходна структура. Археолозите също по този начин не са в положение да разшифроват пиктограмите и нямат визия какво значение имали изображенията на животни за хората, посещавали Гьобекли тепе в далечното минало. 

Sigiriya - ancient palace located on a massive column of rock nearly 200 metres (660 ft) high, Sri Lanka. Built by King Kasyapa (477 – 495 AD), later used as a Buddhist monastery until the 14th century.
— Archaeology & Art (@archaeologyart)
Сигирия

Скалната цитадела Сигирия се намира в Шри Ланка, в северната част на окръг Матале. Тя е ситуирана на солидна канара, висока съвсем 200 м. Съществуват доказателства, че многочислените скални подслони и пещери в региона били населявани от будистки монаси и аскети още през III век прочие н. е. Според античната хроника „ Чулавамса “, мястото било определено за нова столица от крал Кашяпа I, който управлявал в интервала 477 – 495 година Историците означават, че той пристигнал власт след прелом. Кашяпа I свалил от власт татко си Дхатусена, който умъртвил по изключително нечовечен метод, зазиждайки го жив в една стена. 

Законният правоприемник Могалана на собствен ред избягал в Южна Индия. Опасявайки се, че принцът ще потърси възмездие и ще го нападне, Кашяпа I преместил столицата от Анурадхапура в Сигирия и построил там крепостен комплекс, считан за един от най-значимите градоустройствени обекти от първото хилядолетие. Той представлявал комплицирана композиция сред симетрични и асиметрични форми и геометрични фигури, вплетени ловко в околната среда. Изграден бил парк, който включвал хидравлични системи, част от които действат и до през днешния ден. През 1907 година създателят Джон Стил отбелязал, че „ цялата фасада на хълма била гигантска картинна изложба “. Предполага се, че въпросните изображения покривали по-голямата част от западната стена на скалата. 

Excavations at Tikal, an ancient Maya metropolis in northern Guatemala, have yielded new insights into the relationship between two of Mesoamerica’s great civilizations
— National Geographic (@NatGeo)
Тикал 

Освен че е част от Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО, Тикал е и един от най-големите археологически обекти, откривани в миналото. Той се намира в Северна Гватемала и съставлява същински античен метрополис, построен от маите. Самото име Тик’ал значи „ Място, на което могат да се чуят гласовете на боговете “. Част от постройките в него са издигнати още през IV век прочие н. е. Истинският подем на града настъпил в интервала сред III и IX век. Според учените, популацията му наброявало към 200 000 души. 

Тикал е един от най-подробно проучените градове на маите. Там са открити павирани улици, внушителни паметници, както и специфични спортни уреди, на които се провеждали разнообразни надпревари. Особено впечатляващи са няколкото стъпаловидни пирамиди, издигащи са на височина от над 60 м. Те съставляват храмове, където хората се събирали, с цел да отдадат респект на своите богове. Учените и до през днешния ден не са сигурни какво предиздвикало локалното население да изостави Тикал. Постепенно, градът бил обхванат от джунглата, преди да бъде наново открит в средата на XIX век. 

Newgrange is a prehistoric monument that served as a tomb. It was built around 3200 BC, before Stonehenge and the Egyptian pyramids. Located in County Meath Ireland.
— Ireland Today (@IrelandToday__)
Нюгрейндж

Нюгрейндж е най-известната праисторическа мегалитна конструкция на територията на Ирландия. Намира се в графство Мийт, на към 8 км. от град Дрохеда и съставлява коридорна гробница, ситуирана в границите на огромна кръгла могила с плосък връх. Учените считат, че е основана преди повече от пет хилядолетия – т.е. е по-стара както от Стоунхендж, по този начин и от пирамидите в Гиза. Нюгрейндж е дело на така наречен „ Култура Бойн “ – праисторическите заселници на Източна Ирландия, които са издигнали и други могили с коридорни гробници. 

Археолозите не са сигурни какво било предназначението на Нюгрейндж. Първоначално се считало, че паметникът имал религиозна функционалност и представлявал място за поклонение. Проф. Майкъл Дж. О’Кели, който управлявал разкопките в региона в интервала 1962 – 1975 година, счита, че Нюгрейндж би трябвало да се преглежда като част от комплекс, в състава на който влизат и намиращите се наоколо коридорни гробници Ноут и Даут. Според него, въпросните монументи съставляват материални доказателства за съществуването на „ набожен фетиш, отдаден на предците “. 

По-късните проучвания обаче предлагат разнообразни тълкования на вероятните функционалности на Нюгрейндж. Те се концентрират върху астрономията, геометрията и митологията. Според някои откриватели, Слънцето и неговото придвижване по небесния свод играело значима роля в религиозните вярвания на хората от „ Културата Бойн “. По тази причина коридорната гробница била проектирана да „ улавя “ в своята вътрешна камера слънчевите лъчи през най-краткия ден от годината – този на Зимното слънцестоене. Предполага се, че това бележело началото на значим календарен цикъл. Подобни феномени са следени и в коридорните гробници Ноут, Даут и Локрю. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР