Едва ли има българин, който да не е чувал за

...
Едва ли има българин, който да не е чувал за
Коментари Харесай

Рецептата на Дънов, която лекува всичко

Едва ли има българин, който да не е чувал за жълтия кантарион, да не го е виждал и най-малко един път да не е брал китка от него. Билкари и фитотерапевти го слагат в топ 10 на най-използваните билки. Заради лечебната му мощ народът го назовава още Христова чудотворка или Христова кръв. Среща се и с имената звъника, порезниче, кърски чай, сечено биле, шуплек, написа " Ретро ".

У нас той е публикуван съвсем в цялата страна. Расте на цели поляни по откритите места, храсталаците и редките гори. В националната медицина се употребява като болкоуспокояващо, противовъзпалително и заздравяващо средство. Според психиатъра доктор Веселин Герев жълтият кантарион е мощно лекарство и мощен антидепресант.

През последните години популациите на жълт кантарион понижават вследствие на интензивно и погрешно събиране на билката. Затова е значимо да се знае, че лековитостта, положителното качество и цена, както и опазването на лечебните растения за в бъдеще зависи от знанията и уменията на берачите и от съхранението на суровината. Жълтият кантарион цъфти през цялото лято като събирането му стартира към Еньовден. Събират се стръковете, когато най-малко 1/3 от цветчетата му са разцъфнали. Отрязват се на дължина до 20 см от върха с изострен нож, сърп или коса. Събирачите споделят, че технологията на събирането му не изисква специфични познания, само че предизвестяват, че презрелият кантарион губи лечебните си свойства и по тази причина не би трябвало да се бере. За да се опазят находищата, се предлага да се оставя най-малко една трета от тях за възпроизводство, както и да не се бере от едно и също място. Самият Петър Дънов приживе е определял жълтия кантарион като една от най-силните билки, виреещи у нас. Той е завещал именитата си рецепта за масло от кантарион, което се употребява при редица болести.

Ако се ползва външно, облекчава всевъзможен тип болки – ишиас, дископатия, болки в ставите, ревматизъм и други Вътрешно пък цери язва, гастрит, сърцетуптене, дихателни и храносмилателни проблеми, прочиства организма и укрепва имунната отбрана многократно. По рецептата на Дънов елементарно в домашни условия можете да приготвите маслото, което има валидност до една година при вярно предпазване в ледник. За задачата е належащо до гърлото на стъклен буркан или шише да се изпълнят свежи цветчета жълт кантарион и да се залеят със зехтин. Затварят се с капачка с дупки, с цел да може сместа да диша. Съдът се оставя 40 дни на слънце. След като сместа придобие червеникав нюанс, се филтрира през забрадка или тензух и се прибира на мрачно и хладно място. При възрастни маслото може да се приема и вътрешно по 1-2 ч. л. заран на гладно. Ползва се за мазане на мъчителните места.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР