Едва 20 компании са източник на повече от половината пластмасови

...
Едва 20 компании са източник на повече от половината пластмасови
Коментари Харесай

Кои фирми произвеждат пластмасата, заляла света?

Едва 20 компании са източник на повече от половината пластмасови произведения за еднократна приложимост в света. В техните ръце стои бъдещето на рецесията със замърсяването на околната среда. Това излиза наяве от мащабно проучване разкриващо корпоративната мрежа зад производството на пластмаса и опустошителното влияние на тези бизнеси върху природата.

Изследването е озаглавено Plastic Waste Makers Index и е извършено с присъединяване на London School of Economics, съобщава BBC. От него излиза наяве, че пластмасовите артикули за еднократна приложимост, измежду които бутилки, опаковки за храни и торбички, се създават съвсем само от изкопаеми горива.

Тези артикули имат къс витален цикъл и в последна сметка се изгарят, натрупат на сметища или се озовават в океаните.

Анализирани са към 1 000 заводи. Сред тях са маркирани 20 нефтохимични колоси, произвеждащи най-големи количества от полимерите, които са нужната суровина за произвеждане на пластмасовите артикули

Тези 20 компании са източник на 55% % от пластмасовите боклуци от артикули за еднократна приложимост в света.

Сред тях са ExxonMobil – енергийна компания за рандеман и преправка на петрол и природен газ със седалище в Тексас, Dow – американска многонационална химическа корпорация, която е е измежду трите най-големи производители на химически субстанции в света, и Sinopec – китайско дружество за петрол и газ със седалище в Пекин. 

Проучването включва по-дълъг лист със 100 компании, които са източник на 90% от пластмасови произведения за еднократна приложимост в света.
Финансиране вместо регулация
В проучването се отбелязва още, че близо 60% от общественото финансиране, допринасящо за рецесията с отпадъците, идва от 20 интернационалните банки. От 2011 година насам секторът е подсилен със заеми за общо 30 милиарда $ от тези 20 финансови институции, измежду които личат имената на Barclays, HSBC и Bank of America.



" Траекториите на климатичната рецесия и рецесията с пластмасовите боклуци са поразително сходни и се преплитат от ден на ден ", разяснява някогашният вицепрезидент на Съединени американски щати Ал Гор в изказване, съпътстващо прочуването.

" Докато информираност към цената на замърсяването с пластмаса пораства, нефтохимическата промишленост ни споделя, че виновността е в нас, насочвайки вниманието към смяна в държанието на крайните консуматори на тези артикули, вместо към разрешаване на казуса при неговия източник ", добавя той.
50 кг пластмаса на човек за година
В рамките на изследването е направена и ранглиста на страните, които генерират най-вече пластмасови боклуци при еднократна приложимост на глава от популацията.

Лидери са Австралия и Съединени американски щати, които годишно генерират над 50 кг боклуци от пластмасови артикули за еднократна приложимост на глава от популацията. Следват Южна Корея и Англия, които генерират над 40 кг на човек за година.

Възможно е частично нарастването на пластмасовите боклуци да се дължи на по-голямата потребност от маски и друго защитно и здравно съоръжение, подбудено от рецесията с Covid-19. BBC отбелязва още, че изследването идва директно откакто се откри, че пластмаса, събрана за преработване от английските фамилии, в действителност е изхвърлена в Турция. 

 
Защо бъдещето на Европа би трябвало да бъде зелено?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР