Едва 11% от българите декларират, че са си правили тест

...
Едва 11% от българите декларират, че са си правили тест
Коментари Харесай

Каква е грамотността по темата ХИВ у нас?

Едва 11% от българите заявяват, че са си правили тест за ХИВ, а 86% от българите заявяват, че не са си правили подобен тест към сегашния миг, демонстрира национално допитване, извършено по поръчка на съдружие „ Здраве без граници ”.

От проучването излиза наяве, че 92% от българите не познават човек, който е притежател на ХИВ. Само 6% от всички интервюирани пък са се чувствали изложени на риск от заразяване с ХИВ.

В изследването бяха тествани и редица обстановки, които демонстрират и тип социална назадничавост във връзка с тематиката обвързвана с ХИВ/СПИН.

• 94% от българите показват, че не биха се омъжили/оженили за човек, притежател на ХИВ.

• 76% показват, че не биха били другари с хора, живеещи с ХИВ. Това публично схващане и разграничаване на хората, носители на вируса, в огромна степен е причина за криенето на ХИВ статуса. Тук не се регистрира динамичност във връзка с демографските характерности на респондентите.

• 87% от българите не биха живяли с ХИВ-позитивен.

• По отношение на работа, се регистрира разчупване на настройките, като 27% от хората показват, че биха работили с човек, който е притежател на ХИВ. Младите хора в по-голям дял са склонни, за сметка на по-възрастните.

• 31% показват, че биха общували с човек, притежател на ХИВ. Тук още веднъж се резервира съотношението във връзка с възрастта на хората.



Един от основните въпроси е обвързван със стандартите във връзка с заразяване с ХИВ, както и действителните благоприятни условия.

• 91% от хората са съгласни, че с ХИВ може да се заразиш посредством полов контакт, което демонстрира, че във връзка с главния риск има добра познаваемост.

• 8% са на мнение, че човек може да се болести посредством допиране или здрависване. Висок е делът на хората, които не знаят или не могат да преценяват дали в такава обстановка могат да се заразят, което демонстрира, че хората не са осведомени в детайлности за рисковете.

• 35% от хората са съгласни, че човек може да се болести посредством целувка.



• Всеки четвърти (25%) счита, че човек може да се болести с ХИВ от неизмити принадлежности в кафене или ресторант. Отново се регистрират високи равнища (27%) на тези, които не знаят/не могат да преценяват.

• 24% дават отговор позитивно, че човек може да се инфектира при диалог с ХИВ-позитивен посредством кихане или кашляне.

• Всеки пети (21%) е на мнение, че човек може да се болести посредством прилагане на обща тоалетна.

33% от българите показват, че знаят, че има лекуване, което забавя развиването на ХИВ инфекцията при човек, които е притежател на вируса. От проучването може да се направи извод, че измежду българите се регистрира ниска осведоменост с характерностите на ХИВ, което постанова усилване на осведомителните акции измежду разнообразни публични аудитории.

Какви са настоящите проблеми на хората с ХИВ

Условията в Инфекциозната болница в София

Въпреки достъпа до модерно лекуване за ХИВ, което страна обезпечава у нас за всеки, в София има незабавна потребност от възстановяване на изискванията в Инфекциозна болница, където се лекуват пациентите. Необходимо е да се приключи ремонтът на централната постройка на болничното заведение, където да се разшири амбулаторията – пациентите в София наброяват 1000 и техният брой нараства бързо, а амбулаторията, в която се обслужват сега е доста тясна, постанова се да се скупчват и даже да изчакват реда си да бъдат признати отвън постройката на болничното заведение (в градинката пред амбулаторията), без значение от атмосферните условия. Това нарушава всякаква конфиденциалност на пациентите, както и ги лишава от опцията да се съветват със своя доктор в естествени условия.

Проблемът „ ежемесечни визити за предписания “

Съвременното лекуване за ХИВ, което се дава и у нас, обезпечава едно доста положително качество на живот на пациентите. Практически пациентите на сполучлива терапия в днешни дни към този момент се наблюдават медицински на 6 месеца. Все още обаче нормативно тяхното лекуване се изписва за интервал от един месец, което ги принуждава да посещават Инфекциозна болница всеки месец. Има незабавна потребност това да се промени, тъй че пациентите да могат да получават медикаментите си едновременно за по-дълъг интервал от време (поне за 3 месеца, както е в доста други европейски държави). Това ще улесни значително достъпа на пациентите до лекуване, както и ще разтовари доста системата на здравно обслужване, без да изисква спомагателни финансови запаси.

Национално представително допитване, осъществено от Изследователски център „ Тренд ” по поръчка на „ Здраве без граници ”, демонстрира, че няма основна смяна в разбиранията и настройките на българите към ХИВ, макар напъните за предварителна защита и информиране в последните 20 години


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР