Еднократните помощи за ученици, които продължават обучението си във втори,

...
Еднократните помощи за ученици, които продължават обучението си във втори,
Коментари Харесай

300 лв. помощ, но за част от учениците

Еднократните помощи за възпитаници, които не престават образованието си във втори, трети и четвърти клас, към този момент ще се отпускат, без да е належащо уверение, че детето е записано в учебно заведение, оповестиха от общественото министерство. Съгласно Закона за държавния бюджет за 2023 година размерът на еднократната помощ за възпитаници за образователната 2023/2024 година се резервира на 300 лева, които ще бъдат изплатени на два пъти – по 150 лева за всеки период, съобщи " Труд ".

Но децата от пети, шести и седми клас няма да получат помощи. По този метод те ще се разграничават от всички останали възпитаници от първи, втори, трети, четвърти и осми клас. В плана на бюджет да 2023 година от Министерство на финансите бяха предложили помощ от 300 лева да има и за децата от пети клас и парите за задачата бяха обезпечени. Но при гласоподаване на текстовете в Народното събрание депутатите взеха решение, че е по-добре тези планувани пари да отидат в Министерство на образованието и то да преценя защо да бъдат харчени, вместо да бъдат дадени на родителите на децата.
-->
До отпадането на условието на уверение, че детето е записано във втори, трети и четвърти клас се стигна, откакто Народното събрание одобри смяна в Закона за фамилни помощи за деца. С нея се дава опция чиновниците на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) да ревизират по длъжностен път продължаващите образованието си деца до четвърти клас. Подадените досега заявки, за които не е показано уверение, ще бъдат преразгледани служебно, показват от Министерството на труда и обществената политика.

За учениците от първи и осми клас остава условието да бъде показано уверение, че са записани в съответния клас, защото за тези класове има авансово класиране и записване. Удостоверението е належащо, ако фамилиите желаят да получат помощта преди началото на образователната година. Когато такова не бъде показано, помощта може да бъде изплатена след 15 октомври, откакто АСП получи по длъжностен път от Министерството на образованието и науката данните за действително записаните възпитаници в съответния клас за образователната година.

Заявленията за еднократна помощ за възпитаници се подават най-късно до 15 октомври.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР