Еднодозовата ваксина на фармацевтичната компания Janssen (част от Johnson&Johnson), ще

...
Еднодозовата ваксина на фармацевтичната компания Janssen (част от Johnson&Johnson), ще
Коментари Харесай

Ваксината на Janssen ще се прилага без ограничения у нас

Еднодозовата ваксина на фармацевтичната компания Janssen (част от Johnson&Johnson), ще се ползва у нас без ограничавания. Това е решението на имунизационния щаб, оповестено в понеделник от основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. Решението се базира на мненията на Европейската организация по медикаментите (ЕМА), Американската организация по храните и медикаментите (FDA) и е в синхрон с решението на още 7 европейски страни. Ваксината на Janssen, сходна на тази на AstraZeneca се свързва с извънредно редки нежелани реакции – тромбози при част от ваксинирането. Според здравните управляващи обаче към този момент данните за Janssen демонстрират доста по-малък риск, по тази причина за нея няма да се ползват рестриктивните мерки, признати за AstraZeneca, която у нас няма да бъде прилагана на дами под 60 година, за които има здравна преценка, че са в нараснал риск от тромбо-емболични събития.

" Беше изработен доста изчерпателен разбор, както от ЕМА, по този начин и от FDA и Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) и мнението и на двете институции е, че имунизацията може да бъде прилагана в сходство с разрешението за приложимост. Потвърждава се позитивното съответствие полза-риск. Изключително дребен е броят на случаите. При Janssen приказваме за 1 случай на 1 млн. имунизирани, което не дава съображение да бъдат разпознати рискови групи и точно поради това няма в допълнение въведено ограничаване от страните все още ", изясни шефът на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) Богдан Кирилов.

" За през днешния ден имаме информация от Германия, Испания, Австрия, Унгария, Чехия, че започват имунизирането с Janssen без никакви ограничавания. Следим, несъмнено, информацията, тя се трансформира динамично ", добави той.

Ваксината ще се употребява в туризма и измежду малцинствата

Кунчев заяви, че имунизацията на Janssen ще бъде препоръчана предпочитано за имунизацията на заетите в туризма, както и измежду малцинствени групи. Той уточни, че здравните управляващи желаят да се възползват от преимуществото ѝ, че е единствено с една доза. По този метод заетите в туризма могат да бъдат бързо обхванати и да получат документ. Досега има към 80 000 декларирали предпочитание за имунизация от туристическата промишленост. Малцинствените групи пък ще могат да бъдат предпазени единствено с 1 доза, без да се постанова да бъдат търсени за втора, което би могло да се окаже проблематично. Имунизацията измежду малцинствата ще става с мобилни пунктове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР