Израел нареди евакуацията на най-малко 100 хиляди души от източната

...
Израел нареди евакуацията на най-малко 100 хиляди души от източната
Коментари Харесай

Израел нареди евакуация на поне 100 000 души от Рафа

Израел подреди евакуацията на минимум 100 хиляди души от източната част на Рафа. В тази погранична част на Ивицата Газа са потърсили леговище към 1,4 млн. души. Предполага се, че израелските сили се готвят за сухопътна интервенция в региона на Рафа.

Рафа - градът, който приюти над половината от популацията на линията Газа. След серия евакуации от северната част на палестинската територия, над 1.4 млн. цивилни палестинци бяха изтласкани на юг. Тук обаче с изключение на честите бомбардировки, се чака да стартира и огромна сухопътна интервенция на израелските сили. Днес от армията оповестиха, че ще изтеглят към 100 000 души и ще ги пренасочат към Хан Юнис.



" Израелската войска уголемява филантропичния кулоар в ал-Маласи, с цел да отговори на засиления поток от помощ, който идва в Газа. Става дума за полеви лечебни заведения, палатки, храна, вода и лекарства. Съгласно решение на държавното управление и след оценка на обстановката на терен, ще стартира поетапно пренасяне на хората от съответни елементи в източна Рафа към новата филантропична зона ", се споделя в изказването на израелската войска.

Хората ще бъдат уведомявани посредством листовки, известия на арабски по високоговорители и смс-и на мобилните им телефони. Часове по-рано военният министър Йоав Галант съобщи, че дълго чаканата сухопътна интервенция в Рафа следва да стартира.

Предполага се, че до решението на израелската войска се е стигнало откакто през вчерашния ден при нахлуване на граничен пункт Керем Шалом сред Израел и Газа, бяха убити трима израелски бойци, а 10 бяха ранени. Поразените военнослужещи са охранявали тежка военна техника, танкове и булдозери, ситуирани в региона. Смята се, че ракетите са изстреляни от региона на Рафа.



" Изчакахме задоволително дълго, с цел да забележим дали договарянията ще доведат до резултат, а в същото време бяхме прекратили военните си дейности. Заложниците са в извънредно тежко състояние, а сигналите, които получаваме от Хамас са, че те не възнамеряват да се спогодят с нас. Което значи, че интервенцията в Рафа и в цялата линия Газа, ще стартира в близко бъдеще ", сподели Йоав Галант, министър на защитата на Израел.

Заявката за сухопътната интервенция в Рафа и все по-влошаващата се филантропична обстановка в Газа, станаха причина Съединените щати и сътрудниците им остро да осъдят дейностите на Израел и за първи път обичайните сътрудници Вашингтон и Тел Авив да изопнат връзките си.

На този декор Организация на обединените нации остро осъди вчерашното решение на Израел да забрани палестинската телевизия Ал Джазира на своя територия. От медията дадоха отговор, че закриването на израелските им офиси няма да ги спре в отразяването на войната в Газа.

Снимки: Българска телеграфна агенция


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР