Едно вълшебно пътуване към себе си. Осъзнаване. Там, където си

...
Едно вълшебно пътуване към себе си. Осъзнаване. Там, където си
Коментари Харесай

Там, където си в постоянна будна медитация

Едно вълшебно пътешестване към себе си. Осъзнаване. Там, където си в непрекъсната будна медитация. Там, където цветовете са по-ярки, хората са материално небогати, а душите им са богати. На чувства и на религия. Там, където осъзнаваш, че няма причина да продължаваш да насилваш душата си с неща, които пречупват нейната чупливост и да слагаш белезници на чувствителността си. И не тъй като душата ти няма да го понесе, а тъй като цената е прекомерно висока. Това пътешестване е връщане към себе си. Там, където се раждаш още веднъж. По-чист. По-обичащ. По-намерен.
Островът на Боговете 
В продължение на година и половина мисълта за пътешестване до остров Бали не излизаше от съзнанието ми. През цялото време четях за мястото, гледах фотоси, филми – всичко, обвързвано с острова. Минаваха месеци, в които Бали се трансформира във фикс концепция. Цялото ми създание знаеше, че би трябвало да отида… а чувството беше, като че ли съм живяла там преди, в минал живот.


Тази панорама в Бали е нормална - локалните придвижват стока върху главите си

Доверих се на Вселената и просто оставих потока й да ме води там тогава, когато съзнанието ми е готово за това. И по този начин, през ноември 2016 година моментът настъпи. Заедно с още 17 души, до тогава просто непознати за мен, които след това се трансфораха допълнително от другари, се отправихме към пътешествието. 15-часов полет, прехвърляне в Куала Лумпур, до момента в който най-после стигнахме крайната дестинация и кацнахме в Бали. Още със слизането от самолета се усещаше влажният климат на тропическия остров. Бяхме посрещнати от нашия гид Маде и щерка му Кадекс. Двамата окичиха на вратовете ни ръчно направени гердани от франджипани – свещените цветя на Бали.



Най-важният селскостопански бранш в Бали е земеделието, най-много се отглежда ориз


Самият остров е ситуиран на 8 градуса южно от екватора, в сърцето на Индонезийския архипелаг – най-големия на планетата, състоящ се от към 17 500 острова. Образува верига дружно с остров Ява на запад и Ломбок на изток. Бали, на фона на ислямска Индонезия, се откроява със своите етнос, просвета и вяра. Населението е близо 3 милиона души, 93% от тях са индуисти, а останалата част - мюсюлмани. Заради богатата си история, просвета и изкуства – танци, статуя и живопис, красивите плажове, природата и тропическия климат, Бали е считан за едно от най-красивите места в света. Наричан е още „ Островът на хилядата храма " или „ Островът на Боговете ".  
Танах Лот 
Храмът Танах Лот е една от най-значимите забележителности. Разположен е в югозападното крайбрежие на острова. Древният индуистки храм е издигнат на върха на оголена канара, издигаща се покрай брега. Затова е наименуван Танах Лот, което означава „ земя в средата на океана ". 





Според легендата за храма първосвещеникът Данг Хианг Нирарта от царството Маджапахид в Източна Ява идва в Бали през 1489 година, с цел да популяризира индуизма. Достигайки красивата околност, той основава фетиш към бога на морето. Нирарта стартира да проповядва своите учения на локалните, само че се сблъсква с неодобрението на вожда на селото и скоро е пропъден. Нирарта обаче не се отхвърля. Той реалокира във водата голямата канара, която употребява за медитация, а в основата й се появяват голям брой змии – пазителите на святото място. Вождът признава могъщите сили на Нирарта и дава обещание своята честност. Оттогава в продължение на епохи в основите на Танах Лот се разрушават големи талази. Храмът е наличен за посещаване само когато отливът разкрие скалната пътека към входа му.
  Храната на Бали е най-вече вегетарианска и съвсем постоянно включва ориз

Тогава посетителите имат опция да стигнат до основата. Там се намира естественият източник на светена вода за всички храмове в региона. На входа свещениците благославят посетителите, като ги подаряват с цветя и ориз, гостите могат да отпият глътки от свещената вода.
Храмът Майка 
Мястото, което мечтаех да посетя, беше по този начин нареченият Храм Майка, смятан за едно най-святите места на острова.



Представлява комплекс от храмове в село Бесаки върху скатовете на планината Агунг. Комплексът се състои от 23 дребни храма, които са издигнати близо един до различен в продължение на повече от километър. Храмът обаче има три съществени елементи, отдадени на главните проявления на Върховния Бог - Брама, Вишну и Шива, още наричани „ Тримурти ". Така те въплъщават трите разнообразни форми на живота – създание, опазване и опустошение. Брахма съставлява съзидателното начало – създател на живота, Вишну е съхраняващото – съхраняващ живота, а Шива е по едно и също време и рушително, и възобновяващо начало – унищожителят на живота. 


Чананги – дребни, ръчно направени кутийки, в които локалните хора слагат цветя, сладкиши, плодове и ароматни свещи. Оставят ги пред домовете си, както и в храмовете, като подарък за Бог.
Нашата група съумя да участва на гала в храма на господ Вишну. Ритуалът бе воден от локален духовник, а всеки от нас получи особено приготвени чананги, които поднесохме като подарък на Бога.

Вулканът Батур  
Едно от най-вълнуващите прекарвания, които Бали може да сервира на своите посетители, е изкачването на настоящия вулкан Батур. Последното му изригване е било през 2000 година,издига се на височина от 1717 м и има четири кратера, както и езеро.



Нашето премеждие стартира по мрачно – тръгнахме в 3 ч през нощта. Петима усмихнати локални поданици бяха нашите гидове. Раздадоха ни по един фенер и започнахме с бодра крачка да се изкачваме. На пръв взор изглеждаше елементарно и наподобяваше родните български върхове. Всеки от групата се движеше със свое движение. Маршрута преминахме за два часа и половина, а на върха ни очакваше невероятна панорама – изгревът на слънцето.



По време на изкачването гидовете ни описаха, че вулканът е прочут с местен  обред – един път на всеки 100 години балийците хвърлят в горещата лава по един представител от всеки скотски тип. Прието е, че това животно е определено, с цел да се прероди като човек в идващия си живот.
 1 / 8


На върха живеят десетки маймуни, които умерено се разхождат сред туристите. Качват се върху главите им и се трансформират в любвеобилни животни, стига да споделиш с тях ядките или газираната си напитка.   

Мечтайте безгранично. Обичайте абсолютно. Рискувайте по-често. Пътувайте повече. Вярвайте постоянно. 
Местните балийци са постоянно усмихнати. Говорят, че този живот е просто временен, а същинският идва, откакто душата напусне това телесно тяло. Основният принцип в балийската индуистка религия е, че съществува галактически ред, прочут като дхарма. Има и противостояща мощ - адхарма, която унищожава реда. Индуистите търсят баланс сред двете сили и имат вяра, че това ще ги освободи от непрестанния кръговрат на прераждането. Именно по тази причина едни от най-важните церемонии за тях са тези след гибелта на човек. Те обаче са извънредно скъпи. Така съвсем през целия си живот индуистите работят, с цел да спестят средства за церемонията по личната си кремация. Живеят оскъдно. А повече не им е и нужно. Благодарни са всеки ден на боговете си за това, което имат. 


Пазар за плодове в Бали. Там се срещат екзотични плодове като мангостин, драконов плод,  змийски плод, рамбутан 
Вечерта преди отпътуването не мога да заспя. А и не желая. Отивам до бара на хотела, поръчвам си чаша бяло вино и сядам сама на една от беседките към басейна. Стоя по този начин към час и въображаемо превъртам още веднъж и още веднъж времето, прекарано там. Спомням си хората, с които се срещнах и животът, който водят. И някъде там, сред размислите, идва момчето от рецепцията. Казва се Арим, на 22 години. Пита ме дали съм добре и в това време сяда до мен. Разпитвам го за религията им и той стартира да споделя. Живее на към половин час от хотела. 


Започва работа в 6 сутринта, завършва към среднощ. Тъй като живее надалеч, остава да спи в мазето на магазин, който се намира близо.  На пода. Върху постлана забрадка. Слушайки това, очите ми се пълнят със сълзи и потеглят по лицето ми. Поглеждам неговото, а там има необятна усмивка. И продължава: „ Ние не сме като вас. Не се храним в заведения за хранене, не си купуваме постоянно нови облекла. Ние живеем тук и в този момент. Понякога се храним на пода. Пред къщата. Седим на цимента. И сме признателни просто за това, че сме тук. Това ни стига. " Думите му като че ли се бродират с тъничък конец върху душата ми. Белязват я. Там и тогава. Завинаги.

   Ганеша е едно от най-популярните божества. Той се приканва, с цел да отстрани пречките от пътя и да донесе шанс.

За мен Бали не е просто остров. Бали не е в плажовете, високите палми, ярките цветове и целогодишното лято. Бали е въздух. Вдишване. Мястото, където подреждаш всички късчета от душата си. И осъзнаваш, че принадлежиш там, където се чувстваш свободен и цялостен. Мечтите не се сбъдват сами. Ние ги случваме с цялата религия и откровената признателност, които имаме в сърцето си.  
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР