Едно парченце черен шоколад през деня подобрява мрачното настроение през

...
Едно парченце черен шоколад през деня подобрява мрачното настроение през
Коментари Харесай

Как да се храним през есента

Едно късче черен шоколад денем усъвършенства мрачното въодушевление през есента. Това сподели диетологът проф. Донка Байкова в изявление за „ Фокус “ във връзка със здравословното хранене през есента.

„ Със сигурност храната въздейства на настроението ни през есента, само че не би трябвало да забравяме, че положително въодушевление ни носят и двигателната интензивност, спорта, разходката навън, туризма с почивните дни. А от позиция въпреки всичко на храните – храните, които носят въодушевление, са афродизиаците. Това естествено са сладките храни – да вземем за пример едно късче черен шоколад денем. Подходящи са и банани, ориз, зърнени храни и ядки. Хубаво е, в случай че към това прибавим и 50 минути придвижване, съм сигурна, че хем настроението ще бъде по-добро, хем фигурата – по-красива “, изясни проф. Байкова.

Тя уточни, че през есента се вижда увеличение на апетита, тъй като се усилват и потребностите. „ Ясно е, че имаме малко повече потребност от калории, в сравнение с е било през лятото, с цел да подсигурим потребностите на терморегулацията – организмът да се оправи с температурата, която тялото създава. Трябва да произвеждаме повече топлота, с цел да се оправим и с температурата на околната среда “, сподели още проф. Байкова и дефинира човешкия организъм като биологичен мотор с вътрешно горене. „ Ето за какво в действителност малко по-високи калории са ни потребни в този момент за разлика от лятото, когато в случай че сме се претоварвали с калориен импорт, доста е мъчно организмът ни да се оправи с терморегулацията – непрестанно би трябвало да се изпотяваме, с цел да поддържаме температурата на тялото от 37 градуса “, изясни диетологът.

Проф. Байкова уточни, че с цел да избегнем качването на килограми, да сортираме с по-голяма осведоменост храните, които избираме, и да ги разпределяме вярно денем. „ И с цел да отговорим на тези особености на апетита, би трябвало да консумираме храна не както постоянно ни се случва забързано в работната стратегия след дълги часове на недояждане, тъй като тогава организмът я складира в депа. Т.е. според мен българите не сме дебели единствено от преяждане, а и от погрешен режим на приемане на храната. Затова ние, експертите по хранене и диететика, постоянно подсещаме, че храната се разпределя на няколко приема денем, тъй като по този метод отговаряме вярно на биологичния си часовник. А точно утринна закуска, лека предобедна към 10.00 часа примерно, по-късно обяд, след това следобедна лека закуска от плод и най-после вечеря, която е добре да бъде по-рано. Всеки би забелязал, че в случай че приема храна регулярно съгласно своите благоприятни условия за ритъма на работа и ангажираност, неговият безумен вкус се контролира и организмът не предозира с калории и няма риск да предозира с непотребни килограми “, сподели още диетологът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР