Едно от по-радикалните предложения в устройствения план на Борисовата градина

...
Едно от по-радикалните предложения в устройствения план на Борисовата градина
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Едно от по-радикалните оферти в устройствения проект на Борисовата градина е да се освободи територията към езерото " Ариана " от всички краткотрайни постройки

© Цветелина Белутова 1. Устройственият проект на Борисовата градина ще възпламени нов огромен спор в София преди изборите

Пети юни. Това е датата на идващия огромен спор в София. Тогава би трябвало да бъде публично показан така наречен обстоен организационен проект (ПУП) на Борисовата градина. По всичко наподобява, че първият опит на Столичната община да възнамерява и контролира развиването на най-големия парк в града върви към неуспех. По концепцията се работи още от 2015 година, само че тя се препъва в огромния проблем, който в последно време спъва ръководството на ГЕРБ и Йорданка Фандъкова - неналичието на доверие.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Граждански сдружения, природозащитници, общински съветници от опозицията се оповестиха срещу документа и видяха в него опасност за целостта на парка и за зелените площи. Засегнати се почувстваха и огромните притежатели в парка, по-конкретно спортното министерство, клубовете и министър Красен Кралев. Повече по тематиката четете тук.

2. С поредност юридически хватки вложителят в двата софийски мултиплекса " Арена " бяга от новия главен заемодател - американския фонд Apollo

Когато преди година купува два пакета с проблематични вземания от Пощенска банка и от ОББ, американската капиталова компания Apollo Global Management няма визия в какъв филм (буквално) ще влезе. " Трейлърът " е обещаващ – основните герои са първите два мултиплекса " Арена " в столицата. Преди над 10 години двете банки са повярвали на вложителя Стефан Минчев, че в тях има бизнес модел и са обезпечили финансиране от над 30 млн. евро. Задълженията се обслужват относително нередовно, по тази причина очевидно се търси различен по-активен заемодател, който да купи обезпеченията. Apollo също вижда причина за инвестиция - кината работят, постройките са на атрактивни места и пакетът се предлага с отстъпка

Тук стартира съдебно-криминалният трилър, в който с юридически хватки и комфортна правосъдна дестинация кината се отдалечават от новия си стопанин. В сюжета има над дузина прехвърляния, препродажби, верига банкрути и синдици и тотална промяна на декора - от София към старозагорския съд. Историята ще откриете в този текст.

3. Как асфалтът може да нарастне поради законови промени, предвиждащи главната суровина за изработката му - битумът, да влезе в листата с горива, за които се пазят наложителни запаси

Малко първични материали са по-неприятни от битума. Тези, които работят ежедневно с него, ще го нарекат придирчив или просто " гадна работа ". За изработката му се употребяват най-тежките фракции на петрола, а маржовете са надалеч по-неатрактивни от тези на бензина и дизела. За поддържането му е належащо да се обезпечи среда с температура 160 градуса, а изстине ли в камиона, цялата цистерна " отпътува ". Горещото черно лепило обаче е неизменима част от изработката на асфалта, а сурогат все още няма.

От няколко години насам обезпечаването на битум за българския пазар се оказва сложна задача. Според представители на бранша 50% от потреблението (общо към 200 хиляди тона на година) е от импорт, като през 2017 година той е даже 100%. Затова и всяка спънка пред покупката на битум от други страни би затруднила в допълнение построяването на всички национални и общински инфраструктурни планове. Според търговци и строители обаче тъкмо това е напът да се случи след законова смяна. Защо и по какъв начин четете тук.

4. Без гласност за финансовото положение на Българска национална телевизия състезанието за общоприет шеф е неправилен

Обществената Българска национална телевизия за следващ път е в процедура за избор на нов общоприет шеф, който да ръководи медиата в идващите три години. До състезанието се стигна, откакто Съветът за електронни медии (СЕМ) приключи предварително мандата на Константин Каменаров, който пое ръководството на малкия екран доскоро повече от година и половина, поради дефинитивно доказаната му присъда за шофиране след приложимост на алкохол. В момента изпълняващ длъжността общоприет шеф е програмният шеф на БНТ1 Емил Кошлуков. По закон той може да остане на позицията не повече от три месеца.

Конкурсът ще се организира от същия състав на Съвет за електронни медии, който избра Каменаров и класира на второ място Емил Кошлуков. Изборът тогава беше очевидно повлиян от ръководещите и същинският избор беше изработен по-скоро някъде в ГЕРБ. Извън метода, по който се случва този избор, обаче има различен значим миг за него - в какво положение ще поеме Българска национална телевизия новият ѝ началник. Четете тук.

5. Заведенията на Николай Григоров - " Ракия бар Ракета ", " Фабрика дъга ", " Спутник " и " Космос ", оказват помощ на столицата да се трансформира в град с съвременна кулинарна просвета

Почитателите на гурме просвета в София, евентуално са забелязали, че някои от най-интересните и известни места имат общ притежател - Николай Григоров. Той е на 37 години, има нюх към сполучливите концепции и положителния маркетинг и знае, че детайлите са изключително значими. Благодарение на тези му качества първият му ресторант - бистрото в жанр " съвременен соц " " Ракия бар Ракета " и последвалите две брънч-кафетерии " Фабрика дъга ", са измежду най-посещаваните заведения за хранене в София. Бар " Спутник " пък впечатлява с забавни коктейли. Особено внимание обаче заслужава ресторант " Космос ", който зададе тона за появяването на модерната " галактическа " българска кухня - с нов и авторски прочит на обичайните предписания, с качествени локални артикули и тематичен интериор.

Проектите на Григоров са модерни и доста по-различни от типичните заведения в София. Те помогнаха за развиването на столицата като град с съвременна кулинарна просвета и не инцидентно са изключително посещавани и от непознатите посетители на града - те по думите на бизнесмена са забележителна част от клиентите допълнително от заведенията му. Повече за историята и концепциите му можете да научите от този текст.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР