Едно от първите посещения за новата година на министър-председателя Бойко

...
Едно от първите посещения за новата година на министър-председателя Бойко
Коментари Харесай

Борисов се учуди, че в Семинарията вече работят с лаптопи

Едно от първите визити за новата година на министър-председателя Бойко Борисов беше Софийската духовна семинария. Премиерът прегледа обновените общежитията в духовното учебно заведение. "То си е хубост!'', съобщи Борисов при влизането си в постройката.

Средствата за ремонт на Семинарията бяха отпуснати през 2017 година Тогава кабинетът даде 2,3 млн. лева за ремонт и основаване на подобаващи условия за учениците.

"Близо милион дадохме и за джамията в Разград. Към 5 милиона дадохме и за манастира в Кърджали. Възстановихме и църквата. Стана доста хубаво”, сподели министър председателят. Той прегледа стаите, в които спят учениците и остана удовлетворен от направеното.

В параклиса на пансиона Борисов целуна икона и си пожела новата година да потръгне с Божията помощ. "Без Господ нищо не може да се направи”, заключи той.

Министър-председателят седна на един от новите чинове в класната стая и прегледа новата образователна техника. "Не имах вяра, че и вие сте минали на преносими компютри ", обърна се той към свещениците.

"Първо да видят по какъв начин работи, а след това го зареждаш с нематериалност, нали? ", пошегува се министър председателят. Той съжали, че не е взел просветителния министър Красимир Вълчев.

През 2019 година държавното управление отпусна на Българската православна черква близо 25 милиона лв.. От тях 20 милиона бяха за заплати на свещенослужителите, след признатите промени в Закона за вероизповеданията, останалите 5 милиона сума са за възобновяване на значими храмове и манастири.

Ремонтът на джамия "Ибрахим паша " в Разгард става вероятен с разпореждане на Министерския съвет. В последите дни на декември 2019 година беше отпусната първата част от средствата за ремонта на храма – 30 % предплатено заплащане по контракта с определения реализатор, представляващи 712 450 лв..

Министерският съвет отпусна общо 1 милион лв. за градежа на манастира в Кърджали – 800 хиляди лв. през 2015 година и 200 хиляди лв. през 2017 година
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР