Едно от основните изисквания за поддържане на здравословен начин на

...
Едно от основните изисквания за поддържане на здравословен начин на
Коментари Харесай

Ходене за поддържане на физическа активност - стига ли?


Едно от главните условия за поддържане на здравословен метод на живот е положителната физическа интензивност . Ходенето пеш е най-лесната, налична и приятна форма на физическо натоварване, която можем да си позволим. Достатъчно ли е обаче да разчитаме единствено на него, с цел да си осигурим нужната ежедневна физическа интензивност? Интересно изследване измежду специалисти в региона демонстрира, че съгласно 80% от тях ходенето е задоволително натоварващо занятие. И аргументират изказванието си със съответните обстоятелства.

Ходенето пеш със междинна скoрост от най-малко 5 км/ч може да подсигури всички изгоди, асоциирани с целесъобразната физическа интензивност. За задачата обаче се изисква да се движим задоволително дълго – най-малко 15 минути, с непрекъснато движение и да повтаряме заниманието най-малко два пъти

на ден. Допълнителни изгоди носят множеството дневни повторения и поддържането на по-висока междинна скорост.

От огромно значение за изгодите от ходенето пеш е видът на терена, през който вървим. Ако е кръстосан, да вземем за пример в парк или планина, и изключително в случай че изисква използването на помощни щеки, то изгодите са още по-големи, а натоварването ще ангажира освен долната част на тялото, т.е. ще бъде по-комплексно. В този аспект даже не се постанова ходенето да се организира навън – доста добра работа ще свърши използването на пътечка във фитнеса .

По-подробното вглеждане в изгодите от обособените видове физическа интензивност демонстрира, че ходенето е измежду минимум натоварващите. То води до трикратно увеличение на естествената метаболитна интензивност на тялото, записана в положение на покой. За съпоставяне, бягането форсира тази интензивност над 7 пъти. Така, за реализиране на резултата от 1 минута тичане е належащо да вървим пеш над 3 минути. При задоволително неизменност обаче и при обособяване на задоволително време изгодите от двете интензивности може да бъдат съизмерими. Ходенето може да обезпечи съответната предварителна защита на хроничните проблеми, асоциирани със залежаването , а в допълнение рискът от физически контузии е най-малък.

Свързани публикации.. Ходене или тичане – кое е по-доброто кардио упражнение? 0 Час вървене пешком отстрани 8 седене на стола 0 Какво ни демонстрира походката за здравето? 1

Статистическите данни сочат, че елементарният човек върви пеш към 30 минути на ден и това съставлява към 40% от общата му физическа интензивност за деня. На фона на данните от предишното, през днешния ден вървим пеш над 10 пъти по-малко, в сравнение с преди настъпването на индустриалната гражданска война . Последствията от понижената физическа интензивност обаче може и да се профилактират сполучливо, в случай че постоянно си подсигуряваме задоволително време за вървене пешком.

Изчислено е, че 1 час вървене пеш на ден може да понижи риска от диабет, хипертония и идруги хронични здравословни проблеми с към 20% в съпоставяне със случаите, когато водим затънал метод на живот. За съпоставяне, сходен резултат се реализира със единствено 16 минути тичане.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР